Élettársi kapcsolatban élsz? Ennyivel jársz rosszabbul a házasoknál

Az élettársakat kezdi elismerni a kormány, de még jócskán akad tennivaló.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Továbbra sem kezeli a kormány egyenrangúként az élettársi kapcsolatban élőket és a házastársakat, bár az elmúlt években látható némi előrelépés, főleg 2012-höz képest, amikor lesújtó helyzettel szembesültünk. A kormány a közelmúltban több olyan intézkedést hozott, ami éves szinten akár százezreket is jelenthet azoknak, akik családban élnek ugyan, ám házasság helyett élettársi viszony áll fenn köztük.

Összeszedtük, milyen területeken javult a helyzetük, és melyeken szenvednek továbbra is hátrányt.

A tendenciák alapján mondhatjuk, talán a kormány is kezd ráeszmélni, hogy család lehet az is, ahol a szülők közt nincs házastársi viszony. Ennek ellenére nehézkes a változás.

Már járhat a magasabb családi pótlék

A családok támogatásáról szóló törvény eddig úgy határozott, hogy az élettársi kapcsolatban élő szülők csak külön-külön a saját és közös gyermekük után kaphatnak családi pótlékot és családi kedvezményt.

Hogy mit jelent ez pontosan? Tegyük fel, hogy egy élettársi kapcsolatban élő párnak van egy közös gyereke, és külön-külön egy-egy saját. Ez ugye három gyerek, de nem a törvény szerint, a szerint ugyanis a szülőknek külön-külön van két gyerekük, akik után felvehetik a pótlékot, ám a jóval magasabb, három gyerek utáni kedvezményre már nem jogosultak.

E konkrét példánál maradva gyerekenként akár 33 ezer forint is járhatna a szülőknek, ám így legfeljebb 10 ezerrel marad több a kasszában, ami komoly érvágás. Ahogy korábban írtunk róla, ez akár 900 ezer forintos különbség is lehet éves szinten, mindez csak azért, mert a szülők nem házasságban élnek.

Ez a törvény változott egy fontos ponton, így idén januártól már a szülővel együtt élő élettárs is jogosult a pótlékra. Ehhez az kell, hogy a gyerek és az élettársak bejelentett lakcíme azonos legyen, illetve a felek legalább egy éve éljenek ilyen élettársi kapcsolatban, amit regisztráltak is.

A jóból azonban a most élettársi kapcsolatot létesítők kimaradnak egy évig az erre vonatkozó feltétel szerint, ez a kikötés viszont házastársaknál nem létezik.

Tehát, ha egy pár 2015. február 18-án házasságot köt, akkor rögtön jár a kedvezmény, ha viszont csak élettársi kapcsolatra lépnek, akkor 2016-tól vonatkozik rájuk.

A tartásdíj és a lakáshasználat szabályai is változtak

Az új Ptk. hatálybalépésével - tavaly tavasszal - egy súlyos mulasztást pótolt az állam. Eddig ugyanis a házastársaktól eltérően a különvált élettársak csak közös tulajdonú ingatlan esetén igényelhettek bármilyen kompenzációt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A új szabályozás szerint azonban már lehetséges a lakáshasználati jog abban az esetben, ha az élettársi kapcsolat legalább egy évig fennállt, és van közös gyerek - ennek odaítéléséről a bíróság dönt. Ez azt jelenti, hogy a szakítás után sem teheti ki az ingatlanból a másik felet a tulajdonos.

Nem jár a magasabb szocpol, ha nem volt esküvő

A szocpol szabályai változtak ugyan ez évtől, ám az élettársak számára sok újat nem hozott. A házastársak megígérhetik, hogy négy éven belül újabb közös gyereket vállalnak, ekkor pedig magasabb szocpolt kapnak, ami akár milliós nagyságrendű is lehet. Az élettársak ilyennel hiába próbálkoznának, ők csak a már meglévő gyerek, gyerekek után vehetik igénybe a lakásfelújítási támogatást.

Ezt is szeretjük