Újabb segítség az adósoknak: ez lehet a kormány következő lépése

Újabb részletek derültek ki a családi csődvédelem tervezetéről.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újabb részletek derültek ki a KDNP által javasolt családi csődvédelem tervezetéről. A javaslatot már a Fidesz is támogatja, így akár már szerdán tárgyalhatnak róla - mondta el a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője.

Azok reménykedhetnek a segítségben, akik 200 ezer és 40 millió forint közti összeggel adósodtak el.

Ki vehetné igénybe a segítséget?

Már a holnapi ülésen tárgyalhatja a kormány a családi csődvédelem intézményét, miután a két kormánypárt között elvi egyetértés van a nehéz helyzetbe került, jövedelemmel rendelkező családok megsegítésére irányuló intézkedésről - mondta el a Magyar Nemzetnek Harrach Péter.

Harrach szerint az eredeti ötlet alapján azok élhetnének a csődvédelemmel, aki 200 ezer és 40 millió forint közti összeggel adósodtak el, a tartozások száma pedig nem haladhatná meg a tízet. A csődvédelmi időszak öt évre szólna, ez idő alatt kellene rendezni a tartozásokat a bajba került családoknak.

Korábban már beszámoltunk a tervezetről, ami csődbiztost rendelne a családok mellé, aki pénzügyi tervet ajánlana a bajba jutottaknak, és közvetítene az adósok és a hitelezők között. Harrach korábban arról is beszélt, hogy kétéves moratóriumot jelentene a csődvédelem a végrehajtásban.

A nyaraláshoz engedély kell majd

Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője azt nyilatkozta a lapnak, hogy támogatják a javaslatot, de csak akkor, ha az a valóban rászorultakon segít - kérdés persze, ki vállalná egy csődbiztos felügyeletét, ha nem szorulna rá arra valóban.

A KDNP-s Rétvári Bence szerint a javaslat 2016-ban léphet életbe, de egyes elemei már idén elérhetők lennének. Ő azt mondta, a magáncsőd arra vonatkozna, akinek az adóssága meghaladja a vagyonát. A törlesztés főleg fogyasztói tartozásokra fogyasztana, mint a rezsitartozás, személyi kölcsönök, az áruhitel vagy a bankkártyatartozások.

Az adós családok megtarthatják azt, ami a hétköznapi családi gazdálkodáshoz szükséges, de a nagyobb kiadásokhoz: egy külföldi út, egy autó, tartós fogyasztási cikkek, már konzultálni kell a családi vagyontanácsadóval, és vele közösen kell meghozni a döntést, hogy erre tényleg szükség van-e, vagy nincsen - árulta el Rétvári a lapnak, milyen hatásköre lesz a tanácsadónak.

Ezt is szeretjük