Nem tudsz fizetni a kártyáddal? Egy fontos dolgot elmulaszthattál
Még nem késő intézkedni, ha hiába próbálsz kártyáddal fizetni a gyógyszertárban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közel félmillióan nem azonosították magukat a megadott határidőig, így a pénzmosást megakadályozni hivatott törvény értelmében zárolták az egészségpénztári számlájukat - tudta meg a Magyar Nemzet a Magyar Nemzeti Banktól.

Kiket érint a regisztráció, és mit kell tenni, ha azzal szembesülsz, hogy nem tudsz fizetni a gyógyszertárban a pénztári kártyával?

Még most sem késő lépni

Az önkéntes nyugdíj-, egészség-, illetve önsegélyezőpénztár-tagoknak december 31-ig kellett magukat azonosítani a pénztárnál, különben számlájuk zárolásra került. Ez a zárolás a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem indítható utalás a számláról, így nem teljesíthetőek a kifizetések sem. Azért nem kell pánikba esni, az összegyűlt pénz ugyanis megmarad, és kamatozik is.

A határidő nem jogvesztő, így aki év végén nem azonosította magát, az később is megteheti, de addig a fenti szankciók érvényben maradnak. Így érdemes még akár most is megejteni az azonosítást.

A patikában és az orvosnál érdemes számlát kérni

Ha például egészségpénztári kártyával fizetnél a patikában, de nem tudsz, akkor gyanakodhatsz, hogy a te számládat is zárolták. Ilyenkor érdemes egyébként áfás számlát kérni az adott termékekre. A számla szóljon a pénztár nevére, de legyen rajta a pénztártag neve és pénztári azonosítója is. Ezt a számlát felmutatva az azonosítás után rendezhető a fizetés a kártyáról.

Akik elmulasztották az azonosítást, azoknak személyesen kell megjelenniük a pénztárnál. Szükséged lesz egy személyi igazolványra és egy lakcímkártyára az adategyeztetéshez. Az előírások azokat a pénztártagokat érinthetik, akik 2013. július 1. előtt léptek be a pénztárba.

Közel félmillióan nem tettek eleget a pénzmosás elleni törvénynek

A jegybank adatai szerint eddig csaknem 422 ezer ember mulasztotta el a regisztrációt. A legfeledékenyebbek az önkéntes nyugdíjpénztári tagok voltak, közülük 338 ezren nem egyeztették az adataikat.

Az azonosításra egy 2007-es, pénzmosás elleni törvény kötelez, és a magánszemélyeken túl az azonosítás több tízezer céget is érint, amelyek cafeteria-elemként adják az önkéntes vagy az egészségbiztosítási hozzájárulást.

Ezt is szeretjük