Óriási bajban a kórházak: nem tudnak fizetni az életmentő eszközökért?
Magyar kis- és középvállalkozások a nem fizetőknek is szállítanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly gondok vannak azokkal a beszállítókkal, akik eszközökkel látják el a hazai kórházakat. Az intézményeket elöntötték a kifizetetlen számlák, és rengeteg pénzzel tartoznak, ami egyrészt eszközhiányt okoz, másrészt pedig tönkreteszi azokat a hazai vállalkozásokat, akik a egészségügynek termelnek.

Lapunk megtudta azt is, hogy lényegében a beszállítók jóindulatán múlik, hogy rendelkezésre állnak az életmentő eszközök.

Jöhet pénz, csak későn

"A kórházi tőketartozások alig 12-13%-át kitevő év végi reorganizáció nem oldotta, nem oldhatta meg a kórházak finanszírozását, igazából a helyzeten alig-alig enyhített a pluszforrás" - mondta Csipő Georgina, a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége -MOBSZ - által szervezett szakmai programon.

Az egészségügyi kassza tavalyi évi maradványából ugyanis 10,4 milliárd forintot osztott ki az állam, de a magyar kórházak ennek az összegnek a többszörösével tartoznak beszállítóiknak. A MOBSZ adatai szerint a kórházak ilyen jellegű tartozásai tavaly év végére már 80 milliárd forintra rúgtak.

A kormány az idei első negyedév végére tervez egy nagyobb konszolidációt, ám addigra a MOBSZ szerint már közel 100 milliárd forintra duzzad a kintlévőségek mértéke. Ráadásul sok kórház emiatt tovább halogatja egyes számláinak rendezését, várva a tavaszi plusz forrást. Ez pedig a kevés tartalékkal rendelkező, jellemzően a magyar kis- és középvállalkozások közé tartozó beszállítóknak lehet fájó, akik így szorult helyzetbe kerülnek.

A beszállítók jóindulatán múlik az életmentő eszközök megléte

A MOBSZ kérdésünkre válaszolva arról tájékoztatott, hogy az életmentő eszközökben hiány jelenleg nincs, azonban "ez sok esetben csak a beszállítók felelősségteljes hozzáállásának köszönhető, hiszen életmentő eszközökről van szó". A rendszer működését tehát a kórházi kintlévőségek miatt a beszállítók finanszírozzák - állítja a szervezet.

Tönkremennek a beszállítók

A hazai tulajdonban lévő orvostechnológiai gyártó és forgalmazó cégek mindegyike kis- és középvállalkozás, árbevételük a legnagyobbak esetén is csak elvétve éri el a néhány milliárdos szintet. Ezek a vállalatok tartalékaikat mozgósítják, a kifizetések elmaradása jó részüket tevékenységük beszüntetésére kényszerítheti - állítja a szervezet.

Kérdésünkre, hogy tudnak-e emiatt csődbe ment vállalkozásról, ezt a választ küldték: "olyan orvostechnikai beszállítóról tudunk, amely a kórházi tartozások miatt nem tudta időben rendezni az általa forgalmazott eszközök árát a külföldi gyártó felé, így elvesztette forgalmazói státuszát az adott termékekre. Ez olyan reputációs és gazdasági veszteség, amely az adott forgalmazó működését ellehetetlenítette a magyar piacon, ami voltaképpen az adott cég megszűnését eredményezte."

Röntgenfilm nincs, adósság van

Nemrég mi is írtunk arról, hogy az RTL Klub Híradónak megszólalt egy édesanya, akinek a gyermekét tüdőgyulladása ellenére hazaküldtek a tatai kórházból, mivel elfogyott a film, amire a röntgenfelvételeket nyomtatták, így nem tudták megfelelően kivizsgálni.

A NAV végrehajtási listáján több kórház is szerepel. Ezzel részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Ezt is szeretjük