Amihez nincs joga a kalauznak: megsérti a jogaidat, ha megteszi!
A vonatokon dolgozó jegyellenőrök bizonyos dolgokat, körülményeket nem firtathatnak.

mav vonat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vonatokon dolgozó jegyellenőröknek joguk, sőt, kötelességük ellenőrizni a különféle utazási kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolványok meglétét, emellett az igénybevétel jogosságának elbírálásához menetjegyváltáskor, illetve menetjegy-ellenőrzéskor a vasúttársaság alkalmazottai az utas személyazonosításra alkalmas igazolványának vagy lakcímkártyájának felmutatását is megkövetelhetik.

Bár időről időre hallani problémás esetekről, a jegyellenőr bizonyos körülményeket nem firtathat, például nem vizsgálhatja, a gyermeket kísérők milyen rokoni kapcsolatban állnak a kicsivel, mint ahogy például azt sem, egy fogyatékkal élő utas miért utazik kísérővel - aki szintén kedvezményt kap -, mikor más alkalommal nélküle is tud.

Amikor nem kérdezősködhetnek a jegyellenőrök

A MÁV-START Zrt. állásfoglalása szerint a kedvezmény felhasználásának a hatóság által vizsgált feltételeit - azt, hogy ki minősül fogyatékkal élőnek vagy éppen közalkalmazottnak, diáknak - nem a vasúti társaság bírálja el, ők csupán azokat az igazolványokat vizsgálják alaki és formai szempontból, melyeket ezek az utasok visznek magukkal. Az igazolványok kiadásának, keletkezésének okát nem vizsgálhatják.

A jegyellenőrök például nem kérdezősködhetnek afelől, miért utazik egy fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kísérővel. A különféle fogyatékkal élő utasoknak járó kedvezményeket a 85/2007. Korm. rendelet határozza meg, és e kedvezményeknél megkülönböztetés nélkül teszi lehetővé, hogy a jogosulttal kísérő is utazzon, aki maga is 90%-os kedvezményes menetjegy váltására jogosult.

Mivel a jogalkotó a kísérő utazásához további feltételt nem szabott, a vasúti társaság sem támaszt további feltételeket.

Nem vizsgálják a családi kapcsolatokat

A családi kedvezmény igénybevétele esetén sem vizsgálhatja a jegyellenőr az adott körülményeket, a kísérők és a gyermek vagy gyermekek családi kapcsolatát. A kiscsaládos, azaz a 33%-os üzletpolitikai kedvezményt a vasúti társaság saját hatáskörben nyújtja, és szabályait szándékosan úgy alkotta meg, hogy a családi kapcsolatot külön nem vizsgálja, így téve lehetővé, hogy nagyszülő-unoka, illetve más kedvezményre nem jogosult nagytestvér-kistestvér vagy távolabbi rokonok is együtt utazhassanak. E kapcsolatok igazolása ugyanis bonyolult lenne.

Vigyázz, mert van kivétel!

Nem árt azonban tudni, hogy a nagycsaládosok 90%-os kedvezménye esetében már szükséges a családi kapcsolat igazolása.

A MÁV elmondása szerint a gyakorlatban a jegyvizsgálókat úgy utasították, hogy, amikor a családi kapcsolat fennállásához - az együtt utazók viselkedése, fellépése, az általuk bemutatott más iratok alapján - kétség nem fér, akkor a családi kapcsolat további vizsgálatától el lehet tekinteni.

Ha azonban a családi kapcsolat fennállása kétséges - egyszerű példa: ha az egyik gyerek nem anyának szólítja a felnőttet, hanem a keresztnevén -, akkor azonban már vizsgálják azt.

Ezt is szeretjük