Csodás falu a Cserhát déli lankái alatt: Vanyarc nemcsak gyönyörű, de különleges látnivalókkal is vár
Vanyarc a Cserhát gyöngyszeme, tele látnivalóval.

vanyarc falu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Cserhát déli lábánál, Pásztótól és Hatvantól mintegy 30 kilométer távolságra fekszik a meseszép Vanyarc. A csaknem 1200 fős palóc községet történelmi jelentősége mellett látnivalói és ma is élő hagyományai teszik igazán különlegessé az országban. 

Vanyarc utcáin egymást érik az érdekességek, a rendezett porták csalogatják a kirándulókat, akik egy percet sem unatkozhatnak a hangulatos településen, a helyi lakosok őszinte vendégszeretete pedig igazán marasztaló.

Vanyarc látnivalói

A települést először az 1200-as években említette írásos oklevél, ám a török korban teljesen elnéptelenedett, és csak az 1700-as években települt újra, főleg szlovák telepesekkel. A század végére viszont már csaknem ezren lakták. A falut igazán híressé Veres Pál és felesége, Veres Pálné Beniczky Hermin tette, akiknél gyakran tiszteletét tette Madách Imre, Szontágh Pál és Mikszáth Kálmán is. Egykori kúriájuk határában áll az öreg Madách-hársfa, amely arról nevezetes, hogy állítólag árnyékában olvasta fel Madách Imre elsőként Veres Pálnénak Az ember tragédiáját.

(Borító- és ajánlóképek: Országalbum/fehervarijucus, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük