Ez nem Törökország, hanem egy nógrádi falu széle: a magyar Kappadókia festői látvány

A Kazár melletti riolittufás képződményt furcsa kinézete miatt a magyar Kappadókiának is nevezik.

Kazári riolittufák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kazár egy gyönyörű, Nógrád megyei falu Salgótarján közelében, mely a mai napig tevékenyen őrzi a palóc kultúrát, építészetet, népviseletet és a népi mesterségek emlékeit. De nemcsak kulturális kincsek kötődnek a faluhoz.

A Cserhát északi részén fekvő Kazár határában egy egyedülálló geológiai képződmény látképe tárul a környéken kirándulók elé. A falu mellett egy 20 millió éves, lepusztult riolittufa alkot különleges, látványos formákat.

Magyar Kappadókia

A kazári riolittufa valószínűleg a miocén-kori Mátra vulkáni kitöréseiből származik, a keletkező felület puha felszínén később a víz, a szél, a csapadék eróziója formálta a furcsa, árkos bemélyedéseket, völgyeket, gerinceket és földpiramisokat vagy úgynevezett badlandeket.

Különös külseje miatt a magyar Kappadókiának is nevezik a területet. A névadó egy Törökországban található, kulturális és természeti helyszínként is UNESCO világörökségi oltalmat élvező terület.

Török és magyar gyöngyszemek

A törökországi, kappadókiai táj vulkanikus eredetű sziklacsodái, tündérkéményei, történelmi emlékei, föld alatti városai, a holdbélinek tűnő Göreme-völgy és sziklatemplomai kedvelt turistacélpontoknak számítanak, évente több millióan kíváncsiak a páratlan gyöngyszemre.

A török látnivalók kistestvérét, a kazári riolittufákat egyelőre kevesen ismerik az országban, pedig káprázatos látványt nyújtanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Kazár és Mátraszele között található látványos geológiai képződményt egyébként még egyes, geocaching-pontokat is jelölő turistatérképek is magyar Kappadókiaként tüntetik fel. A környékre a legegyszerűbben Kazár szélétől, a piros kereszt turistajelzést követve lehet eljutni, majd a piros sáv jelzésbe bekapcsolódva egy kellemes körtúra tehető a területen.

Egyvalamire viszont nagyon kell vigyázni: amellett, hogy védett terület, csapadékos idő után nagyon csúszós lehet a felszín, így fokozott óvatossággal szabad csak járkálni a közvetlen közelében.

Kazár nevezetességei

Kazár környékén több napot is megéri eltölteni. Több különféle földtani látványosság mellett a faluban a palócságot bemutató tájház, továbbá bányászház, kézművesház, valamint vasaló- és öntvénykiállítás is látogatható. A közeli településeken ráadásul igazi vízrajzi kuriózumokat is találtok: a szénsavas, kénes kutak, csevicék vize gyógyhatású. Szó szerint egy percre sem lehet unatkozni a vidéken.

(Képek: Országalbum/GOJKOIVAN, Indafotó/Kálmán Gáborolzsi.)

Meredek sziklafal veszi körül a magyar tengerszemet: képeslapra illik a csodás táj

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük