Alig 340-en lakják a csodás kis nógrádi falut: pedig minden van itt a csipkemúzeumtól az orsós magnókig

A Nógrád megyei Terényben temérdek látnivaló várja a látogatókat.

Terény látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Cserhát lankái között futó Szanda-patak völgyében, Balassagyarmattól mintegy 20 kilométer távolságra fekszik a meseszép Terény. Az alig 340 fős települést páratlan fekvése mellett gyönyörű látnivalói, kiállításai is különleges célponttá teszik az országban.

A jó palócok és tót atyafiak földje ma tele van egyedülálló kulturális kincsekkel. Az Árpád-kori, 1200-as években már írásos oklevelek szerint is létező Terény értékessége korán megmutatkozott: a középkorban városi kiváltságokkal bírt, a 17-18. században pedig előkelő hercegek és grófok, többek közt a Zichy, Balassa és Esterházy család birtokához is tartozott. A falu ma is bővelkedik a látnivalókban.

Csipkemúzeum a Hunnia csipkével

A csipkeverés ősi mestersége nagy tiszteletnek örvendett egykor, volt idő, amikor a vert csipke értéke az arany árával vetekedett. Terényben ma is őrzik a hagyományokat: igazi különlegesség a Nógrád megyei gyökerű Hunnia csipke, melyet Fáy Aladárné alkotott meg, mintáiban pedig a hímzésekből is ismert magyaros motívumvilágot vonultatja fel.

Közzétette: Fay-inn – 2019. január 29., kedd

Ebbe az aprólékos munkát igénylő, csodás világba nyerhetnek betekintést a Hunnia Csipkemúzeumba látogatók, akik maguk is kipróbálhatják a néhány évvel ezelőtt hungarikumok gyűjteményébe felvett csipkeverést. Megismerhető itt a csipkekészítés története, fajtái és a tájegységek szerinti eltérések is.

Paraszporták, gasztrocsodák, stafírungok

Palócföld gyönyörű falujában a hamisítatlan falusi vendégfogadásra is nagy hangsúlyt helyeznek: több szervezett programon is lehetőség van részt venni a faluban sorakozó gyönyörű parasztportákon. Megismerkedhet az ember a kecskesajtkészítéssel, a program kecsketej- és nyerssajt-kóstolással egészül ki, vagy tanyalátogatáson kecskét fejhet, sőt íjászkodásra is van lehetőség. 

Az Irány Terény címmel meghirdetett ajánlatok között pedig betekintést nyerhet a látogató az önellátó gazdálkodás rejtelmeibe a Magos Völgy Ökológiai Gazdaságban, a kukorica- és kenderfeldolgozásba, vagy akár helybéli asszonyok bemutatója révén a túrófőzéssel, vajköpüléssel, sajtkészítéssel, illetve a kézzel készített stafírunggal, az egykori tulipános láda tartalmával is megismerkedhet.

Természetesen a helyi gasztronómia már önmagában is megérne egy látogatást: a haluska, azaz a sztrapacska, a palócleves, a herőke néven hívott csörögefánk vagy a szalagos változat, a pampuska is jól megtölti a hasat a kirándulásokhoz. Az ajánlatok nagyobb csoportban vagy kisebb társaságban is elérhetők, de előzetes bejelentkezésre szükség van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Orsós Magnó Múzeum

A világ legnagyobb orsósmagnó-gyűjteménye Terény szélső kis utcájában található, ahol ráadásul a több száz féltve őrzött magnetofon mindegyike működőképes, így nemcsak külsőleg csodálhatja meg őket az ember, de a készülék helyétől és gyártási idejétől függő hanganyag is meghallgatható rajta.

Nyugati és keleti országokban gyártott gépeket egyaránt felvonultat a kiállítás, ahol az alapító tulajdonos, Nagy Vilmos vezeti körbe a látogatókat, bemutatva a fonográftól kezdődően a magnetofont megelőző és a megjelenést követő időszak fő mozzanatait is a hangrögzítésben.

Közzétette: Orsósmagnó Múzeum – 2020. szeptember 3., csütörtök

A falukép tényleg mesés, ezért egy nagy sétát érdemes tenni az utcákon, ahol a gyermekkorát itt töltő Szent-Györgyi Albert emlékhelye és szobra, a Szent András katolikus templom, valamint egy közösségi park is megtalálható. A falu tájházában a palóc népviselettel és a paraszti porták hagyományos háztartásával lehet megismerkedni bővebben, jó időben pedig a Szanda-patak által táplált Jurta-tó partja csábít piknikezésre.

Palócföld kincsei

Palócföld falvaiban minden megtett lépéssel természeti, épített, kulturális és iparművészeti kincsek sokaságára bukkanhat az ember.

Palócföld csodái láttán elámultunk: csupaszív világ tárult fel előttünk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/bandi71Országalbum.)

Ezt is szeretjük