A palóc ferde torony pisai társához hasonlít: Szécsény építménye minden évben tovább dől

A Palócföld ferde tornya, a szécsényi tűztorony igazi gyöngyszem az országban.

szécsény torony
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Ipoly menti síkságon, Balassagyarmat és Salgótarján között fekszik Szécsény takaros városa, mely látnivalóival Nógrád megye egyik gyöngyszeme.

A város környékén már az őskorból találtak leletanyagokat, a nevét először 1219-ben említették írásos formában, ekkor a Kacsics nemzetség birtoka volt, amelyből a Széchenyi család származott. Az 5600 fős kisvárosban ma egymást érik a csodás látnivalók, mind közül kiemelkedik a palóc ferde toronyként is ismert tűztorony.

Szécsény ferde tornya

A szécsényi tűztornyot a 18. században, a pestisjárványt követően, a veszély elmúlásának emlékére építették meg: először fából készült harangláb állt itt, majd kőből készült el a harangtorony. A ma látható, barokk stílusú épület alsó része 1893-ból származik, ekkor alakították kétemeletes toronnyá, és lett az akkori Tűzőrség épülete. A felső, harmadik emelet és a sisak 1929-ben került rá.

A palóc ferde toronynak is nevezett építmény arról nevezetes, hogy pisai társához hasonlóan megdőlt a szerkezete. A torony dőlésére többféle magyarázat is született. A kevésbé valószínű magyarázat a második világháború bombázásaira vezeti vissza a szerkezeti süllyedést, a torony közelében ugyanis egy bomba robbant fel.

A ferdülés azonban valószínűsíthetően nem a bombarobbanás következménye, hiszen a mai napig nem állt meg a folyamat. Vélhetően a talaj agyagrétegének csúszása okozza a dőlést. A hely érdekessége, hogy a város központjában álló építmény csak egy fokkal egyenesebb a pisai toronynál.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tűztorony ma is évről évre tovább dől, a változás milliméterekben mérhető. Az épületben egyébként az egykori Tűzőrség emlékére tűzoltó-kiállítás nyílt, mely 2004 óta működik.

Szécsény látnivalói

Szécsény a tűztornyon túl is bővelkedik a látnivalókban, ezért a város meglátogatását egyszer érdemes lesz betervezni. A város leghíresebb nevezetessége a szécsényi vár és a várkert, melynek közelében áll a ferences templom, de a barokk stílusú Forgách-kastély és parkja is gyönyörű hely, az épülete pedig a Kubinyi Ferenc Múzeumnak ad helyet, de szinte minden utcája tartogat valami csodát. 

A palóc Grand Canyon

A Szécsénytől egy karnyújtásra található Páris-patak völgye képeslapra kívánkozik. Különleges látványa miatt a szurdokot a palóc Grand Canyonnak is szokták nevezni.

(Képek: Indafotó/Puffancs, Országalbum/murjen.)

Ezt is szeretjük