20-an sem lakják, pedig képeslapra illik az apró magyar falu: Tornakápolna fatornácos házai között megáll az idő

Az aprócska település télen-nyáron varázslatos látvány.

tornakápolna1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár külföldön is számtalan csodát lehet látni utazás közben, érdemes néha a határon belül maradni, hiszen Magyarországon is rengeteg kincs vár még felfedezésre. A jól ismert látványosságok mellett érdemes olyan helyeket is felkeresni, amik alig ismertek, szépségük mégis emlékezetessé teszi a látogatást.

Az országban számos olyan település található, amik bár aprók, mégis érdemes egy hosszabb túra egyik állomásaként útba ejteni őket, hiszen képeslapra illőek, és akár még egy kisebb időutazásban is részünk lehet.

Eldugott kis falu a Galyaság szívében

Tornakápolnáról rendszerint egy útikönyv vagy ajánló sem ír, hiszen a piciny falut a 2015-ös adatok alapján csak 12-en lakják, így a térképeken is csak nagyon ritkán tüntetik fel. Ennek ellenére itt működtetik hazánk legkisebb önkormányzatát, valamint arra is büszkék a helyiek, hogy azon három magyar település közé tartoznak, ahol 2002 és 2006 között egyetlen bűneset sem történt. A kis község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Galyaságban található, és mivel egy 350 méteres hegy tetején fekszik, remek kilátás nyílik innen a közeli tájakra, de még a szlovák Tátra csúcsai is jól látszanak a tiszta időben.

tornakápolna2
Fotó: Teteneverdle / Indafotó

Zsákfalu, így csak egy úton lehet megközelíteni, és mivel a tömegközlekedési járatok nem érintik, így érdemes egy autós körtúra során útba ejteni, például ha a rudabányai bányató vagy az Aggteleki-cseppkőbarlang irányába tervezzük a kirándulást. A kis kitérő mindenképp megéri, hiszen a piciny község építészete igazán különlegesnek számít. A református templomot 1801-ben emelték a korábban leégett kápolna helyére, a fakazettás mennyezetű épület késő barokk stílusban készült el. Az imaházat 1977-ben az Országos Műemléki Felügyelőség műemlékké nyilvánította, 2018-ban pedig felújították, így újra régi pompájában várja a híveket. Érdekesség, hogy mivel a falubeliek nem szeretnének elektromos harangot, ezért minden hétvégén egy Budapestre költözött egykori helyi lakos húzza meg kézzel a kötelet, ezzel jelezve, hogy kezdődik az istentisztelet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tornakápolna nemcsak hagyományőrző templomáról, hanem házainak egyedi építészeti stílusáról is híres, amik szinte visszarepítik a látogatókat a múltba. A kontyos tetővel és fatornáccal ékesített épületek még ma is jelentős részét teszik ki a falunak, sokkal kevesebb az olyan ház, ami a későbbi korok emlékét őrzi. Éppen ezért az önkormányzat is próbája megőrizni a hagyományos galyasági faluképet, és a régi házakat is csak olyan formában engedik felújítani, hogy az egyezzen a korábbi megjelenésével. A nyugodt, békés környezetnek és a tradíciók őrzésének hála az elmúlt években a falusi turizmus kedvelői is felfedezték a települést, a vasárnapi istentiszteletekre pedig gyakran ők is beülnek a helybéliekkel együtt.

8 gyönyörű, icipici falu az országban: már csak maréknyian lakják őket

Hazánk apró falvait kétszázan sem lakják, pedig tündérszépek.

8 gyönyörű, icipici falu az országban: már csak maréknyian lakják őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Teteneverdle / Indafotó)

Ezt is szeretjük