A tündérszép borsodi tavat a hegyek ölelik körül: mesébe illő látvány az Arlói-tó partja
Gyönyörű látvány, ahogy az Arlói-tó partját körülveszik a hegyek.

arloi-to
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bükktől északra, a Heves–Borsodi-dombság gyönyörű völgyében található az ország egy különleges tava, az Arlói-tó, melyet nyaranta a fürdőzők, a horgászok és a pihenni vágyók vesznek birtokba, de egész évben a túrázók kedvelt pihenőhelye.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyöngyszeme egy érdekes és ritka jelenség, suvadás következtében jött létre egy patak vizéből. A földcsuszamlás oka a bányaművelés volt, a homokos, agyagos hegy csuszamlása miatt a patak útja elzáródott, egyfajta völgyzáró gát keletkezett.

Arlói-tó és a Suvadás Liget

Az Arlói-tó partját a hegyek ölelik körül, amely festőivé teszi a tájat, így a környéken túrázók azonnal beleszeretnek. Nem véletlen, hogy egy egész üdülőhely épült meg a víz mentén. A Suvadás Ligetben apró házikók, apartmanok, horgászstégek sorakoznak, és várják a látogatókat.

Az Arló nagyközségtől mintegy egy kilométerre fekvő tó a természetjárók mellett a horgászok nagy kedvence, de nyáron a strandolók is megrohamozzák. A vize gyorsan mélyül, de a környező hegyekre páratlan kilátás nyílik a partról.

Kikapcsolódási lehetőségek a tónál

Noha idén júliusban a zöld alga túlszaporodása miatt a tó üzemeltetői átmeneti kényszerszünetet rendeltek el a fürdőzésben, a tó pihenőparkjában számos lehetőség van a kikapcsolódásra: vendéglő, sportpályák, lábtenisz- és focipálya várja a látogatókat, de lehet pingpongozni, vízibiciklizni, csónakázni is.

Belépő egyébként csak strandszezonban van, ez felnőttek számára 700 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint, ötéves kor alatti gyermekeknek pedig ingyenes. A fürdőzni vágyóknak érdemes a hely Facebook-oldalát figyelni a friss hírek miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Suvadás Ligetben főszezonban a parkolás napi 300 forint, és ilyenkor a vendéglőbe is csak 200 forintos sétálójeggyel lehet bejutni, amely azonban ételfogyasztásra levásárolható. Több fesztivált, zenés és gasztronómiai rendezvényt tartanak itt, a szállás akár helyben, a kempingben is foglalható, bájos faházakban pihenhetnek meg az érkezők.

Hosszabb és rövidebb túralehetőségek

Az Arlói-tó remekül megközelíthető egy kis sétával Arlóról, ide pedig akár Budapestről közvetlen busszal is el lehet jutni. A buszok a budapesti Stadion autóbusz-pályaudvartól Ózd, Kazincbarcika vagy Jósvafő felé közlekednek, és nagyjából két és fél óra alatt vannak az Arlói-tó bejárati út megállóhelynél.

Természetesen nemcsak közvetlen úti célként érdemes meglátogatni, de útba ejthető a természetjáró túrák során is. Arlót és tavát a Kohászok útja érinti közvetlenül, amely túraútvonal Ózd, Salgótarján és Miskolc, pontosabban Diósgyőr kohászmúltját és a körülöttük levő tájat mutatja be.

Az Arlói-tó környékét az Országos Kéktúra ugyan nem érinti, de Upponyból akár lehet tenni egy kis kitérőt Ózd irányába az út során, megéri egy kicsit elidőzni a gyönyörű tájon, piknikezni a tisztáson és megcsodálni az Európában is ritka suvadásos tavat.

Gyönyörű és tiszta magyar tavak

Akkor is szebbnél szebb, fürdésre alkalmas tavak közül választhatsz, ha épp nem kívánod a balatoni nyüzsgést. Kristálytiszta vizű fürdőhelyeket találhatsz szerte az országban.

(Képek: Indafotó/pokapoTutajosTeteneverdle.)

Ezt is szeretjük