Bájos falu Budapest fölött, ahol még a strand is idilli: Pócsmegyer azonnal elvarázsol

A pócsmegyeri Pázsit-tó garantáltan az egyik legnyugodtabb Pest megyei strand, de a falu is tele van szépséggel.

Pócsmegyer strandja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A forró nyári hétvégeken a főváros strandjai rogyásig telnek a hűsölni vágyókkal. Szerencsére nem muszáj az ország legvégébe menekülni, akár már néhány kilométert utazva is el lehet bújni a hangos tömeg elől: erre kínál tökéletes lehetőséget a Szentendrei-sziget idilli faluja, Pócsmegyer.

Pócsmegyer 26 kilométernyi autóúttal megközelíthető Tahitótfalu felől a Tildy hídon át, vagy a Szentendrétől Szigetmonostorig közlekedő komppal, esetleg kelet felől, az Alsógöd és Horány között járó személykomppal. Viszonylagos elszigeteltsége miatt viszont igazi nyugalmat garantál a településre érkezőknek.

Pócsmegyer strandja

A Szentendrei-sziget gyöngyszeme, Pócsmegyer megközelítőleg kétezer állandó lakossal rendelkezik, és egy üdülőterület, Surány kapcsolódik hozzá keletről. A település legnépszerűbb pontja nyáron egyértelműen strandja, a Pázsit-tó, ahol mégsem lógnak fürtökben a fürdőzők.

A bájos strandot kevés helyen hirdetik, pedig amellett, hogy környezete gyönyörű és háborítatlan, a vízminőségi ellenőrzések szerint a vize is kristálytiszta: idén is kiváló minősítést kapott az Országos Közegészségügyi Intézettől.

Pázsit-tó

A természetes tó pontosan Pócsmegyer és Surány határán van, a felnőtt belépőjegy 800 forint, diákok és nyugdíjasok 600 forintért látogathatják a strandot, míg hat év alattiaknak ingyenes a belépés. A víz fokozatosan, bár viszonylag gyorsan mélyül, de a bóják egyértelműsítik a gyerekbarát szakaszokat.

A strandolás után sem lehet unatkozni: a vízpart mellett sok árnyékos terület és több sportpálya is található, de csónakot vagy vízibiciklit is lehet kölcsönözni. A gyerekeket játszótér várja, de büfé is van a területen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pócsmegyer és Surány a strandon túl is kellemes kikapcsolódást nyújt a kirándulók számára. Akár a Dunakanyarban tett kerékpáros túrákba is remekül beilleszthető, kerékpárjegy a Szentendrétől közlekedő kompra 200 forintért - a 260 forintos személyjegyen felül - váltható.

Pócsmegyer látnivalói

A település érdekességei közé tartozik, hogy már az Árpád-korban lakott volt, és a tatárjárás is elkerülte. A szigeten számos római kori emlék található. A falu legfontosabb műemléke a barokk református templom, a Szent István tiszteletére emelt kis kápolna és a Dunára néző, csárdaként is működött Eszterházy-Berczelly-kúria.

A Szentendrei-sziget eldugott falvai és vadregényes világa számos művészt megihletett már, és ez nem is véletlen: már a paradicsomi tájért és a nyugalomért megéri egy túrát tenni a gyönyörű vidéken.

(Képek: Indafotó/siofok35, Benkocs Balázs)

A legszebb szabadstrandok a Duna-parton: legálisak, tiszták, csendesek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük