20 percre van a Balatontól, mégis kevesen ismerik: Zalahaláp igazi kis gyönyörűség

A Balaton-felvidék szomszédságában fekszik a gyönyörű Zalahaláp és tanúhegye, amit egyszer látni kell.

zalahalap-szolohegy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék fölött, Tapolca szomszédságában fekszik Zalahaláp, melynek utcái nyugodtak, csendesek, pedig autóval mindössze húsz percre van a Balaton partjától, és tele van gyönyörű látnivalókkal is.

A valamivel több mint 1100 fő lakta falu környéke festői: a Tapolcai-medencét körbeölelő apró tanúhegyek északi részén, bámulatos panorámában fekszik. A faluba természetesen nemcsak autóval lehet gyorsan eljutni, de nagyjából fél óra alatt busszal Balatonederics vagy Badacsonytördemic felől is elérhető.

A Haláp-hegy különleges célpont

A tanúhegyeken tett kirándulás során Zalahalápot is érdemes útba ejteni, ugyanis a gyönyörű településen is van mit nézni. A falu legérdekesebb természeti kincse a szomszédos Haláp-hegy, amelynek az egykori bazaltbányászat miatt sapkája igencsak megfogyatkozott, ám még mindig fontos túracélpont.

A hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének része. Amellett, hogy szinte belelátni a hegy belsejébe a bányászat következtében, pereméről káprázatos panorámában lehet része a kirándulóknak a Balaton-felvidéki tanúhegyek és a Tapolcai-medence felé egyaránt.

Hihetetlen viszont látni a régi képeslapokon, hogy mennyit változott a hegy az emberi tevékenység következtében. 

Idén nyílt meg a Haláp Tanösvény is, amely a természet által lassan-lassan visszafoglalt tájseb és a páratlan élővilág köré épült.

Zalahaláp egyéb látnivalói

Zalahaláp fontos nevezetességei közé tartozik római katolikus temploma és a hotelként, valamint rendezvényhelyszínként működő Prónay-kastélya, amely még őrzi valamennyire a 19. századot is, fürdőháza és parkja mégis minden évszakban igazi élményt nyújt. 

A falutól mintegy hat kilométerre található Ódörögd, Újdörögd és Kolónia, amelyek Zalahaláp külterületéhez tartoznak. Az egykori uradalmi gazdaságok máig megőriztek valamit a múltból, Ódörögdön egy gyönyörű, középkori templomrom is megtekinthető.

A település legalább százharminc éves - egyes források szerint akár kétszáz éves - mamutfenyője sajnos egy betegség miatt életveszélyessé vált, ezért kivágták, csak csonkja tekinthető már meg, de ez is látogatható, ha egy kicsit megemlékezne róla az ember. A sétatúrák után lazíthattok is a faluban: a Szőlőhegyen kiváló borok teremnek, amelyeket érdemes megkóstolni.

Mesébe illik a Szent György-hegy

A Szent György-hegyet nem csupán izgalmas legendái miatt látogathatjátok meg: bazaltorgonáival, csodás panorámájával, isteni boraival és temérdek látnivalójával minden kirándulót elbűvöl.

(Képek: Indafotó/bandi71, Wikipedia/Lóczy Lajos, Fauvirt, Országalbum/Beni Heni.)

Ezt is szeretjük