10 percre van a Balatontól, még sincs tömeg: voltál már a gyönyörű Cserszegtomajon?
Cserszegtomaj ott van Keszthely és Hévíz szomszédságában, mégis kevesen ismerik igazán.

cserszegtomaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Keszthelyi-hegység délnyugati lábánál fekvő Cserszegtomaj csendes és nyugodt falu, pedig autóval mindössze 10 percre van a Balatontól, és bővelkedik a szemet gyönyörködtető látnivalókban.

A Hévízzel szomszédos, nem egészen háromezer állandó lakosú falu környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, értékes természeti kincsekben gazdag. A falut nemcsak autóval könnyű megközelíteni, de 15 percenként busz is indul Keszthely felől - az út nagyjából 10 perc.

Cserszegtomaj látnivalói

A Keszthelyi-hegységben tett kirándulás ideális pihenőpontja lehet Cserszegtomaj. Védett természeti látványossága a Kőhát és Csókakő sziklaegyüttes, melyet nemcsak a szép kilátás tesz különlegessé, de az itt talált archeológiai leletek is: az 1800-as évek végén egy sziklába vájt sírban ősi, guggoló helyzetű csontvázra bukkantak a környéken.

A hegységen végighaladó Kéktúra útvonala ugyan a település fölött megy el Hévíz irányában, mégis minden természetjárónak érdemes egy kis kitérőt tennie a rendezett, szép településre, legalább egy séta, egy ebéd és egy bor erejéig. A településen az egykori okker- és piritbánya is híres, de a Szent Anna és Rózsafüzér királynője temploma is fontos műemlék.

Cserszegtomaj fűszeres bora

A falu a Balaton-felvidéki borvidék cserszegi körzetének része, a település nagy büszkesége a cserszegi fűszeres, mely valóban Cserszegtomajhoz fűződik: Bakonyi Károly szőlőnemesítő 1960-ban itt keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini fajtákat, aminek eredménye lett a szőlőfajta. A turisták több vendéglőben és pincében megkóstolhatják a bort.

A cikk az ajánló után folytatódik

Híres a nagy múltú Festetics-pince, ami egykor a keszthelyi kastély borászata volt. A kőből rakott épületet néhány éve újították fel, azóta nemcsak étteremként működik, de néprajzi gyűjteményt, régiségeket és egy 150 éves boronaházat is megtekinthetnek látogatói.

Kútbarlang cseppkövekkel

Sajnos a falu határában álló, vörösfenyőből készített Margit-kilátó nem látogatható, de így sincs híján a település természeti különlegességeknek. Cserszegtomaj két fokozottan védett képződménye a Cserszegtomaji- és az Acheron-kútbarlang, melyeket véletlenül, kútásás közben fedeztek fel.

A járatrendszer a mélyben, az alsó-pannon kovás homokkő- és nori fődolomitrétegek határán alakult ki, főleg a hévizek és hideg karsztvizek hatásának köszönhetően. Ásványvilága páratlan, a barlangokban hematit, mangánbevonatok, valamint - az országban egyedülálló módon - limonitcseppkövek is láthatók. 

12-13 °C-os állandó hőmérséklet és csaknem 100%-os páratartalom jellemzi az üregeket. A közterületről megközelíthető cserszegtomaji barlang helyenként nehezen járható, útvesztőjéhez barlangjárási tapasztalat és kísérő szükséges, illetve a belépéshez előzetes engedélyt is kell kérni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.

(Képek: Indafotó/solio, Kósa Csaba. Wikipédia/Globetrotter19.)

Ezt is szeretjük