Ezeket a mindennapi dolgokat tiltják Észak-Koreában: mutatjuk, milyen sablonból választanak frizurát

A világ legszigorúbb országában nem úgy telnek a mindennapok, ahogy az máshol megszokott.

eszak-korea1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére is sokat lehet hallani az Észak-Koreában uralkodó szigorról, nélkülözésről és mindennapi életről, hogy a turisták csak különböző engedélyekkel és kísérettel tartózkodhatnak az országban: vannak, akik fotókat csempésznek ki, mások a megszökésük után árulnak el sok furcsaságot.

Bár a helyi propaganda azt próbálja mutatni a világ felé, hogy az országban minden a legnagyobb rendben van, és csak a mosolygós emberek képei kerülhetnek napvilágra, a lakosok többsége a valóságban nagy szegénységben él, és az olyan teljesen alap termékekhez sem jutnak hozzá, amik nélkül más országban az élet szinte elképzelhetetlen lenne. Most különösen figyel a világ az országra, hiszen jelenleg nem tudható, hogy a Kim Dzsongun milyen egészségi állapotban van. De az élet addig is megy tovább a rezsimben.

Az élet Észak-Koreában

Az észak-koreai vezetés uralkodik az emberek véleményén, elzárja őket a nyugati világtól, így a legtöbben nem is tudják, mennyi mindentől fosztották meg őket, amik a föld minden más pontján teljesen természetes részei a mindennapoknak. Nem ritka, hogy az olyan nélkülözhetetlen dolgok, mint a betét vagy a tampon egyáltalán nem elérhetőek az üzletekben, ezért a nők kénytelenek vattával és mosható betétekkel átvészelni a menstruáció nehéz időszakát.

Választható frizurasablonok az észak-koreai fodrászatokban.
Választható frizurasablonok az észak-koreai fodrászatokban.

Nem csak higiéniás termékekből van hiány az országban: a divatkedvelő nők egyáltalán nem hordhatnak akármit, a kormány szabja meg, milyen ruhadarabok megengedettek, valamint a nyugati divatmagazinok is szigorúan tiltólistásak Észak-Koreában. Az öltözködés mellett a hajdivatot is korlátozzák, amennyire csak lehet. Minden fodrásznál előre készített sablonfrizurákból választhatnak a nők és a férfiak is, hogy a lehető legegységesebb képet mutassák a lakosok a külvilág felé, ezzel is fenntartva a rend látszatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ételek és italok tekintetében is vannak korlátozások: az olyan nagy üdítőket gyártó világmárkáknak, mint például a Coca-Cola vagy a Pepsi, esélyük sincs a termékeiket árulni az országban, hiszen betiltottak minden olyan üdítőitalt, amit nem Észak-Koreában gyártottak. A nemzetközi gyorsétteremláncok sincsenek jelen.

ezsak-korea4
Fotó: Patrick Aventurier / Getty Images Hungary

Az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek egyébként is ritkák, hiszen hatalmas a szegénység és a kevés a turista, így nem tartaná el őket senki. Bár a fővárosban, Phenjanban található néhány, amit a helyi elitnek és párttagoknak, valamint az elenyésző számú turistának tartanak fent, de ezek sokszor nagyon borsos áron kínálják az ételeket.

Az áruhiány akkora, hogy boltok sokszor szó szerint kirakatnak vannak, az ott található áruk üres dobozok, csak mutatóban vannak, vagy ha valódiak is, a helyiek nem vásárolhatnak belőlük, csak a küldföldiek, esetleg a kivételezettek.

Külföldről még csak álmodozni sem szabad

Sokan élnek szegénységben az országban, de a tehetősebbek számára sem olyan a technológia világa, mint más országokban. 2004 és 2008 között teljesen betiltották a mobiltelefonokat, és bár ezt a szigorú utasítást már feloldották, így is nagyon korlátozottak az ottélők kommunikációs lehetőségei. 2014 óta elérhető az Android-alapú Ullim-tabletrendszer, amit úgy programoztak, hogy folyamatosan számoljon be a keresési előzményekről, és képernyőfelvételeket is készít, amikor egy felhasználó megnyit egy alkalmazást. Bár ezek az eszközök sem terjedtek el túlságosan, ugyanis az internetkapcsolat és a wifi is tiltott gyümölcs az ott élők számára, csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az ország saját hálózatára, a Kvangmiongra csatlakozzanak, ami automatikusan letilt minden nemzetközi weboldalt, és csak a propaganda által elfogadott szájtokat engedi megnyitni.

eszak-korea2
Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us / Getty Images Hungary

Tilos a nemzetközi hívások indítása, vagy ne az országon belül tervezze valaki a nyaralását - már ha egyáltalán eljut egy vakációra. A legszomorúbb az egészben, hogy az ott élő emberek talán nem is sejtik, milyen szigorú korlátok között élnek, hiszen a hatalom nem engedi látni számukra a világot, és hogy hogyan élnek mások, akik nem egy diktatúrában ébrednek nap mint nap.

Ilyen volt Észak-Korea fővárosa a múlt század elején: ritka felvételek kerültek elő

Mielőtt még elzárták volna a világ elől, így élték mindennapjaikat az ott élők.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük