Hogy néz ki egy divatmagazin Észak-Koreában? Teljesen máshogy fest, mint itthon

Ritka képek egy észak-koreai divatmagazinból: nemcsak a kiadvány más, de a ruhák is jócskán eltérnek az itthon látottaktól.

eszak koreai divatmagazin cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igen keveseknek van lehetősége arra, hogy külföldiként belásson Észak-Korea titokzatos, szigorú és gyakran kegyetlen világába. Kim Dzsongun és beosztottjai ügyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb információ és fotó szivárogjon ki az országból, és arra is, hogy rend, fegyelem uralkodjon minden területen. Ezalól pedig az öltözködés sem képez kivételt.

Alek Sigley, a Kim Ir Szen Egyetem végzős diákja és egy észak-koreai utazási iroda, a Tongil Tours vezetője az NK News oldalán osztott meg képeket egy olyan divatmagazinról, amelyhez volt szerencséje hozzájutni az országban. A ritka fotók jól tükrözik azt, mennyire más ott az egész élet, valamint a divat is.

Az Észak-Koreai öltözködés

Észak-Koreában szigorúbbak az írt és íratlan öltözködési szabályok, fontos ezek betartása, és a jó megjelenés. A legtöbben, akik tehetik, igyekeznek az elvárások alapján öltözködni, melyek alapja a fegyelmet, rendet sugárzó, viszonylag konzervatív ruházat. A kihívóbb, túl sokat mutató darabok szinte szóba sem jöhetnek, ám a színek és a szabások terén már kissé beszivárogtak a nyugatias, szabadabb trendek. Persze arról nem szabad elfeledkezni, hogy a divat csakis a tehetős, felső osztálybeli polgároknak elérhető. A szegényebb, alsóbb réteghez tartozók nem engedhetik meg maguknak a csinosabb öltözéket.

koreai divatmagazin 1
Fotó: Alek Sigley

Maga a magazin sem kapható mindenhol, és nem is érhető el mindenki számára. A turistákat célzó, nekik fenntartott könyvesboltokban vagy épp a hotelekben nem lehet beszerezni, csak az útszéli újságosoknál, és azokon a helyeken, amerre a külföldiek nemigen járnak, vagy ahol ők nem figyelnek fel az újságra. 

Hogy néz ki itt egy divatmagazin?

Az nem meglepő, hogy teljesen más egy észak-koreai divatmagazin, mint az itthoni vagy épp az amerikai kiadványok. Nemcsak a dizájn, hanem a benne található ruhák, illetve fotók is jócskán eltérnek, azonban a darabok nem olyanok, mint amire sokan számítanának. A legtöbben talán natúr árnyalatokat, egyszerű és letisztult fazonokat várnának, ám valójában igencsak színes, különböző díszítésekkel feldobott, a lágy, kifinomult nőiességet hangsúlyozó ruhák szerepelnek a kiadványban. Természetesen a visszafogottság, az elegancia mindegyik darabon tükröződik, és egyik sem enged túl sokat láttatni a lábakból vagy a dekoltázsból.

A cikk az ajánló után folytatódik

A borítón szereplő felirat alapján a magazint a ruházati kutatóközpont készítette, méghozzá az élelmezéssel és a napi szükségletekkel foglalkozó minisztérium ellenőrzése alatt. Persze a propaganda sem maradhat ki az újságból: már az első oldalakat egy Kim Dzsongiltől származó idézet díszíti, mely arról szól, hogy a ruhák elkészítésénél figyelembe kell venni a változatosságot, azt, hogy megfeleljenek a modern érzékenységnek, ugyanakkor azonban a koreai emberek veleszületett tulajdonságait, jegyeit is meg kell testesíteniük. 

A kiadvány alapvetően színes, figyelemfelkeltő, és külföldi szemmel kissé amatőr hatást kelthet. Nincsenek benne kampány- és divatfotók, csupán a hibátlanra retusált modellek mutatják be a ruhákat erőteljesen beállított, hasonló pózokban. A magazinban szerepelnek még hasznos tippek is, például a vasaláshoz vagy éppen a folttisztításhoz, sőt szabás- és varrásminták is arra az esetre, ha valaki magának szeretne készíteni, vagy szabóval, varrónővel készíttetni hasonló szetteket.

koreai divatmagazin 4
Fotó: Alek Sigley

Ilyenek a divatos ruhák Észak-Koreában

Magukra a darabokra jellemző a kifinomultság és az elegancia. Laza pólókat, sportcipőket, farmerokat nem látni a lapokon, csupán ruhákat, kiskosztümöket, kabátokat, kötött pulcsikat, szoknyákat és kisebb tűsarkú cipőket. A ruhák nagy része követi a test vonalait, kiemeli a derekat, és egyik sem túl szűk vagy kihívó. Jellemzőek a gyöngyös, köves, gombos vagy háromdimenziós virágos díszítések, a hímzés, és néhol egy-egy masni is megjelenik a visszafogott minták mellett. A színek terén pedig nincs határ: szinte a szivárvány összes árnyalatában láthatóak az újságban ruhák, kivéve talán a harsány neonszíneket. 

koreai divatmagazin 2
Fotó: Alek Sigley

A magazinban egyébként szerepelnek luxustermékek és a világmárkák darabjainak másolatai, utánzatai, ezek azonban szintén kevesek számára megfizethetőek. Ezért is hasznos még a szabásminta: a drága ruhákat ezek alapján olcsóbban is elkészíttethetik, vagy éppen a saját ízlésükre szabathatják az emberek. 

koreai divatmagazin 3
Fotó: Alek Sigley

Alek Sigley mindezek mellett elárulta, hogy mivel a munkahelyen és az iskolákban a férfiak és a nők is egyenruhát viselnek, így saját stílusukat csak a szabadidejükben fejezhetik igazán ki. Ekkor is igyekeznek követni az öltözködési normákat, illetve a társadalom által elvárt szabályokat. 

Illegális fotók Észak-Koreáról

Eric Lafforgue azon kevés kívülálló közé tartozik, aki láthatta Észak-Korea igazi arcát, és még képei is vannak róla. A fotós 2008 óta hatszor járt az országban, és digitális memóriakártyáknak köszönhetően lehetősége volt megőrizni azokat a felvételeket is, melyeket nem szabadott volna elkészíteni, vagy a felügyelői kitöröltettek vele a fényképezőgépéből.

Képek: nknews.org, tongiltours.com.

Ezt is szeretjük