Ez a fiatal nő Észak-Korea második legbefolyásosabb embere: ő Kim Dzsongun titokzatos húga
Kim Jodzsong Észak-Korea legbefolyásosabb nője, mégis keveset tudni róla.

kim jodzsong
beauty and style
Top olvasott cikkek

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun igyekszik minél kevesebb információt a nyilvánosság tudtára adni mind önmagáról, mind a rokonairól. Őt szinte istenként tisztelik hazájában, és rengeteg történet, mítosz kering róla a köztudatban, családjának női tagjairól azonban alig tudni valamit.

Feleségét, Ri Szoldzsut illetően még abban sem teljesen biztosak a szakértők, hogy hány éves, vagy hány gyermeket szült, utóbbira például csak a hosszabb ideig tartó eltűnéseiből következtetnek. A nagy vezér húgáról, Kim Jodzsongról is viszonylag keveset tud a világ annak ellenére, hogy a dél-koreai hírügynökségek szerint ő a legbefolyásosabb nő, illetve a második legbefolyásosabb ember a diktatúrában.

Kim Dzsongun rejtélyes húga, Kim Jodzsong

Ahogyan az Kim Dzsongun családtagjaival kapcsolatosan megszokott, Kim Jodzsong korát sem tudni teljesen pontosan. Állítólag 1988-ban született, tehát jelenleg 31 éves, ő az egykori vezető, Kim Dzsongil és felesége, Ko Jonghi legfiatalabb gyermeke. Bátyjával szoros kapcsolat alakult ki köztük már egészen kicsi korukban, akkor pedig még közelebb kerültek egymáshoz, amikor együtt tanultak Svájcban 1996 és 2000 között a családjuktól elszakítva. Már fiatalkorában erősnek nevelték, és nem volt titok, hogy fényes karrier vár rá, illetve, hogy fontos szerepet szánnak neki az országban. Apja már akkor felhívta a külföldi tárgyalópartnerei figyelmét politikai érdeklődésére, amikor a lány még csak tizenéves volt. 

Tanulmányait valószínűleg a Kim Ir Szen Katonai Egyetemen folytatta, de emellett a Kim Ir Szen Egyetemen számítástechnikai ismereteket is szerzett. Először 2010-ben, a Koreai Munkáspárt egyik konferenciáján készült róla kép, miközben apja és annak állítólagos szeretője, Kim Ok mellett állt. Ezután 2011-ben, apja temetésén kapott nagyobb figyelmet, amikor is többször Kim Dzsongun mellett tűnt fel, illetve a tiszteket igazította el annak ellenére, hogy nem volt a temetkezési társaság tagja, tehát alapvetően ez nem az ő feladata lett volna.

Politikai karrierje

Annyi bizonyos, hogy az addigi évek során alaposan felkészítették politikai karrierjére, és rengeteg munkát végzett a háttérben testvére és apja mellett. Szerepe volt többek között abban is, hogy nem az idősebb fiútestvérek, hanem Kim Dzsongun vette át az ország vezetését. Sokat segített bátyjának, és közben 2012-ben kinevezték a Nemzetvédelmi Bizottság egyik tisztségviselőjének. A jelentésekben és hírekben azonban egészen azon év novemberéig nem szerepelt. Akkor az állami televízió közvetítette, ahogyan a nagy vezért kíséri. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Először hivatalosan és név szerint 2014-ben említették meg, mikor bátyjával együtt szavazott a Legfelsőbb Népi Közgyűlésen, ekkor a Központi Bizottság magas rangú tisztviselőjének titulálták. Ezután kapott helyet a Propaganda Bizottságban is. Úgy tartják, hatalmas szerepe van a testvéréről kialakított kép formálásában, ő a személyiségi kultuszának a valódi hajtóereje, illetve ő szervezi a nagyobb eseményeket is. Sőt, előfordult, hogy Kim Dzsongun betegsége alatt rövid időre átvette az egész ország irányítását.

2017-ben a Koreai Munkáspárt politikai bizottságának tagjává léptették elő. Ebben a pozícióban nagynénjét, Kim Gjonghit követte, akit 2013-ban kivégeztek. Emellett a politikai hivatal tagjává tették, így ő lett a második nő, aki helyet kapott a legfelsőbb irányító szervezetben. 2018-ban részt vett a téli olimpiai játékok megnyitóján, ennek köszönhetően pedig Kim Jodzsong lett a Kim-dinasztia első tagja, aki Dél-Koreába látogatott. Később bátyja delegációját erősítette az Egyesült Államok és Észak-Korea szingapúri csúcstalálkozóján, ahol ő volt testvére jobb keze, illetve a 2019-es hanoi csúcstalálkozón is részt vett.

A legbefolyásosabb nő az országban

Idén áprilisban Kim Jodzsong körülbelül két hónapra teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, ekkor sokan azt találgatták, hogy az esetnek köze lehet Kim Dzsongun és Donald Trump sikertelen februári csúcstalálkozójához, illetve az azt követő tisztogatásokhoz. Ez azonban a későbbi fejlemények szerint nem így volt: júniusban bejárta a világot a hír, miszerint vezető pozícióba került a phenjani pártvezetésben, és a Koreai Munkapárt propagandaosztályának második emberévé nevezték ki. Így tehát Észak-Korea legbefolyásosabb nője és a második legbefolyásosabb embere lett. Ekkor jelent meg ismét, és az elmúlt hónapokban utoljára hivatalos eseményen.

Magánéletéről egyébként még kevesebbet tudni. 2015-ben állítólag férjhez ment Choe Songhoz, Choe Ryong-hae második fiához, az ezzel kapcsolatos híreket azonban a kormány nem erősítette meg. A nem hivatalos információk szerint szintén ebben az évben szülte meg egyetlen gyermekét, akinek a neme és a neve nem ismert.

Két hónapos eltűnése után június 12-én Panmunjomban.
Két hónapos eltűnése után június 12-én Panmunjomban.
Fotó: Handout / Getty Images Hungary

Kim Jodzsong tehát nemcsak hogy rendkívül fontos politikai szerepet tölt be az országban, de ő Kim Dzsongun legnagyobb bizalmasa és segítője is. A vezér feleségénél jóval erősebb hatalma van, és úgy tudni, nagyobb szabadságot is élvez. A találgatások és a szakértők pedig arra is látnak esélyt, hogy ő venné át az ország irányítását, ha testvérével bármi is történne.

Illegális fotók Észak-Korea valódi arcáról

Eric Lafforgue azon kevés kívülálló közé tartozik, aki láthatta Észak-Korea igazi arcát, és még képei is vannak róla. A fotós 2008 óta hatszor járt az országban, és digitális memóriakártyáknak köszönhetően lehetősége volt megőrizni azokat a felvételeket is, melyeket nem szabadott volna elkészíteni, vagy a felügyelői kitöröltettek vele a fényképezőgépéből.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük