Jelentősen drágul a nyaralás a magyarok kedvelt üdülőhelyein: már jövő héttől számolni kell a pluszköltséggel

Szlovéniában június 21-étől megszűnik a benzinárstop, az autópályákon teljesen szabadáras lesz az árképzés.

Szlovéniai benzinárstop vége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szlovéniában június 21-étől szűnhet meg az üzemanyagárstop Robert Golob szlovén kormányfő a szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott közlése alapján, melyről a 24.hu számolt be.

Jelentősen drágulhatnak idén a nyaralások, az infláció az élet minden területén megmutatkozik, a várható tendencia alapján a hatósági árstopok megszűnését követően ugrásszerű növekedés következhet. A benzinárak növekedése is komoly pluszkiadást jelenthet.

Szlovéniában véget ér a benzinárstop

A 2022. május 25-én hivatalba lépett Robert Golob miniszterelnök az előző kormányfő által három hónapra rendeletben rögzített árstopot teljességgel fenntarthatatlannak nevezte, megjegyezve, az előző rendszer erőszakkal bevezetett, kiskereskedelmi árakra vonatkozó szabályozása miatt több millió euró értékű kártérítési követeléseik vannak már most az üzemanyag-kiskereskedők részéről - ez az év végére akár több százmillió euró is lenne.

Szlovéniában a tervek szerint augusztus közepéig lett volna érvényben a szabályozás, mely alapján az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozták meg.

A miniszterelnök elmondta, az autópályákon kívüli benzinkutakon rögzíteni fogják a kiskereskedői árrést, ám az autópályákon szabadáras lesz a díjszabás. Magyarázata szerint az olaj másfél éve 70 euróba került tonnánként, ez mára 120 euró fölött van, ez a növekedés azonban nem tükröződött a kiskereskedelmi árakban a hatósági szabályozás miatt, nagy hiányt okozva az államnak. A kormány próbál egyensúlyt teremteni a piacon, hogy közösen viseljék a terheket a fogyasztók, a kiskereskedők és az állam.

Horvátországban most hatósági áras a benzin

Horvátországban ugyanakkor június 8-ától hatósági ár van érvényben a benzinre, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök egy kormányülést követően számolt be a bevezetéséről az Index cikke szerint. A 95-ös benzin befagyasztott ára 13,5 kuna, a gázolajé 13,08 kuna, a kevert összetételű kék dízelé pedig 9,45 kuna.

Csökkentették az üzemanyagokra kivetett adókat is, benzinnél 0,4, dízelnél 0,2 kunával. Az árstopot első körben egy hónapra vezették be, megjegyezve, hogy két hét után az árváltozásokra reagálva még korrigálhatják némiképp az árakon. Egy hónap után várhatóan felülvizsgálják a meghosszabbítás lehetőségét.

Közlekedési szabályok Horvátországban

A horvátországi közlekedési szabályokra nyaralás alatt is figyelni kell.

6 fontos KRESZ-szabály Horvátországban, amit ismerni kell még indulás előtt: figyelj rájuk nyaraláskor

A horvátországi közlekedési szabályokra nyaralás alatt is figyelni kell.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük