6 fontos KRESZ-szabály Horvátországban, amit ismerni kell még indulás előtt: figyelj rájuk nyaraláskor

A horvátországi közlekedési szabályokra nyaralás alatt is figyelni kell.

auto-utasok-kozlekedes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A horvátországi nyaralás megtervezésénél a közlekedési szabályok átfutása is rendkívül fontos, az utazás sokkal nyugodtabb lesz, ha a sofőr tudja, mire számíthat a határ túloldalán.

Horvátország sokak számára kedvelt úti cél a nyáron, ahova akár vonattal vagy busszal is útnak indulhat az ember. Azoknak, akik mégis az autós utazást választják, nem elegendő a magas benzinárakkal vagy az autópályadíjjal számolni, a közlekedés megszegése esetén a helyszíni bírság is tartogathat meglepetéseket, így jobb alaposan felkészülni a szabályokra. Azokat kiemelten ellenőrzi a hatóság.

Horvátországi közlekedési szabályok

Az előírt sebességhatárok

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-szabályokban rögzítettekkel: autópályán 130 kilométer/óra, gyorsforgalmi úton 110 kilométer/óra, lakott területen belül 50 kilométer/óra, egyéb úton 90 kilométer/óra a felső határ. Különbséget jelent azonban, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők autópályán maximum 120 kilométer/órával, gyorsforgalmi úton 100 kilométer/órával, egyéb úton 90 kilométer/órával haladhatnak. Megszegése esetén minimum 500 kuna a bírság, mely 26 ezer forint körüli összeg, de a sebességtúllépés mértékének tükrében ez akár sokszorosára is nőhet.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztásra vonatkozóan Magyarországgal ellentétben a többségnek nincs zéró tolerancia. A megengedett véralkoholszint maximum 0,05% lehet. Ez nem mindenkire vonatkozik, a 24 év alattiak és a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes az alkoholtilalom. Baleset esetén azonban súlyosbító körülménynek számít az alkoholos befolyásoltság.

Láthatósági mellény is kell

Arra is fontos figyelni, hogy az indulás előtt feltétlenül bekerüljön a kocsiba a láthatósági mellény. Bár itthon is kötelező felvenni, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közepette száll ki az ember az autóból, és tartózkodik az úttesten, az útpadkán, amennyiben csak a csomagtartóból hiányzik, nem büntetnek érte. Horvátországgal ezzel szemben kötelező felszerelésnek számít az autóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teendők baleset esetén

Közúti baleset esetén minden esetben fontos a helyszínen maradva megvárni a rendőrség kiérkezését. A hely elhagyása szabálysértésnek minősül, és akár 3-7000 kuna - 160-370 ezer forint - bírságot vonhat maga után. Európai baleseti bejelentő kitöltése is szükséges lehet.

Gyermek utazása

A gyerekek utazásának módja is szigorúan szabályozott a biztonság érdekében. 12 éves kor alatti gyerek nem ülhet az anyósülésen, 5 éves korig pedig gyerekülés használata is kötelező, a hátsó ülésen. 2 éves kor alatt speciális ülésben, menetiránynak háttal a vezető melletti ülésen is szállítható a kicsi, kikapcsolt légzsák mellett. A szabály áthágása is magával vonhat 500 kuna büntetést.

A kerékpáros-bukósisak szabálya

Nem autósokra vonatkozó szabály, ám egy nyaralás esetén előfordulhat, hogy egy kerékpáros kiruccanást is betervez az ember, ezért érdemes kitérni rá: 16 éves kor alatti gyerekeknek kötelező a bukósisak használata a biciklizés közben. Ennek elmaradása 300 kuna, azaz nagyjából 15 ezer forint büntetést von maga után. Természetesen a sisak minden korban javasolt, életmentő kiegészítő lehet.

KRESZ-teszt autósoknak

Az itthon érvényben levő KRESZ-szabályok ismerete a biztonságos közlekedés záloga: te tudod a választ a kérdésekre?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük