Észre se veszed, de az egekbe emelkedik tőle a benzinköltség: ezreket számít az aerodinamika

Hosszú távon a sok kicsi durván összeadódik.

Benzinspórolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az autó a közlekedés egyik legdrágább módja, különösen, ha csak egy valaki ül benne. Ennek ellenére a háztól házig utazás és a szabad időbeosztás kényelme miatt mégis sokan választják. Érthető azonban, ha minél inkább szeretnél spórolni.

Nem csak az autó karbantartását lehet pénztárcát kímélő módon megoldani. A legegyszerűbb a benzinre költött pénzből faragni. Ha a következő dolgokat kerülöd, akkor hosszú távon akár több ezer forinttal is több maradhat a családi kasszában.

Figyelj az aerodinamikára

Az autó aerodinamikája meghatározza azt, hogy a levegő ellenállása mennyire lassítja az autót. Minél rosszabb, a kocsi annál többet fogyaszt. A gyártók a tervezés során részben ezért törekszenek mindig az áramvonalas külsőre. Ezt azonban apróságokkal is el lehet rontani.

lehuzott ablak

Az egyik legegyszerűbb tipp a benzinköltség csökkentésére, hogy húzd fel az autó ablakát. Ez különösen akkor számít sokkal, ha 55 kilométer per óránál gyorsabban haladsz. Nagy sebességnél ilyenkor jelentős ellenállás keletkezhet, lassabb tempónál azonban a különbség kevésbé látványos.

Hasonlóan sokat számít, ha valami az autó tetejére van szerelve, például egy bicikli-, síléc- vagy csónaktartó. Ezeket érdemes azonnal eltávolítani, ha nincsen rájuk szükség, ugyanis felesleges költséget jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vezess spórolósan

Amikor vezetsz, több dologra is érdemes odafigyelned.

  • Érdemes elkerülni az olyan időszakokat, amikor nagy a forgalom. Az autó a pirosnál állás közben is sokat fogyaszt, ezért ha arra számítasz, hogy legalább egy percet állni fogsz, érdemes lekapcsolni a motort.
  • Ne cipelj felesleges súlyt az autódban. 
  • Próbálj meg egyenletesen lassítani és gyorsítani, kerüld a hirtelen fékezéseket. Ha nem szükséges nyomni a gázt, akár hosszan gurulhatsz is.
  • Tankolás után tekerd vissza alaposan a tanksapkát, a párolgó benzin nagy pazarlás.

Mindezek mellett érdemes rendszeresen ellenőrizni a kereket is, mielőtt autóba szállnál. A túlzottan lapos gumik ugyanis szintén növelik a fogyasztást.

Súlyos büntetés lesz a vége

Hiába figyelsz oda, és spórolsz, ahol csak tudsz, akár egy apró figyelmetlenségből is súlyos bírság lehet. Ősszel például a védett gombákra kell nagyon vigyázni. Ha bántod őket az erdőben járva, az több tízezer forintodba kerülhet. 

Büntetnek, ha ezeket a gombákat eltaposod

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük