Error fare: hogyan utazhatsz repülőn az eredeti ár töredékéért? Mutatjuk, mire figyelj
Utazás gyanúsan olcsón? Nagyon jól jársz, ha okosan használod ki a lehetőségeket.

utlevel kezeles
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyakran vásárolsz repülőjegyet vagy nézegetsz utazási ajánlatokat, akkor talán már láttál egy-két gyanúsan olcsó ajánlatot. Ezek egy része szimpla becsapás, ami rávesz, hogy kattints rá, aztán kiderül, hogy mindenféle más indokokkal számláznak fel jelentős összegeket, így az út végül semmivel sem olcsóbb. Más esetekben viszont a filléres ár valójában error fare-t rejt.

Az error fare utazások már régóta lázban tartják azokat, akik szeretnék apró pénzből bejárni a világot. Nem árt azonban velük alaposan megismerkedni, mielőtt lefoglalnál bármit.

Mi az az error fare?

Az error fare gyakorlatilag egy árazási hiba, mely lehetővé teszi az utasok számára, hogy a megszokott ár töredékéért utazzanak. Ilyen probléma bármilyen utazással, kapcsolatos cég rendszerében előfordulhat. 

repuloter csaj boronddel

A legtöbb error fare technikai probléma miatt alakul ki, amikor például automatikusan árazott repülőjegyeket jóval olcsóbban kínál online a légitársaság számítógépes rendszere. Más esetekben manuális hibáról van szó, mint például amikor az árakat feltöltő alkalmazott véletlenül lefelejt egy nullát. Megint máskor a pénznemek közti váltás csúszik el.

Ez lehetőséget ad, hogy időnként a hibákat kihasználva szemtelenül olcsón lehessen utazni. Néhány dolgot azonban nem árt tudni.

Hogyan lehet kihasználni?

Az error fare utazásokat több weboldal is folyamatosan követi, így ezek nagyban megkönnyítik a hibásan árazott utak felkutatását. Magyar nyelven az Utazó Majom oldalán, angolul pedig például a Travel Piratesnél csaphatsz le a lehetőségekre.

Ha választottál egy úti célt, csak foglald le minél hamarabb az utazást, mert mások is lehet, hogy gyorsan lecsapnak rá. Arra azonban figyelj, hogy ne a hitelkártyáddal fizess. Ezután nincs más dolgod, mint várni. Szállást, további repülőjegyeket ekkor még ne foglalj.

Nagyon fontos, hogy a hibáról ne értesítsd a légitársaságot. Ne hívd fel őket a jegyár után érdeklődve, és ne küldj e-mailt se. A cégek természetesen nem örülnek, ha egy ilyen hibával találkoznak, így ha korán észreveszik, akkor nagyon valószínű, hogy korrigálják az árat.

Ez azonban sokkal kevésbé valószínű, hogy megtörténik, ha már minden jegy elkelt, és kifizették azokat. Kivételt jelentenek az olyan utazások, amelyeknél több millió forintot érő jegyeket lehet megkapni pár tízezerért. Az ilyeneket ugyanis szinte minden esetben visszavonják. Másoknál, amikor a jegyet harmad vagy fél áron értékesítik, valószínűbb a siker, és három-hét nappal a foglalás után  már el lehet kezdeni a készülődést. 

Ha a jegyet visszavonják, teljes visszatérítésre vagy jogosult. 

Utószezon Olaszországban

Ha éppen nem bukkansz rá más elképesztően olcsó ajánlatra, érdemes az utószezont megnézni. Ezeken az olasz vidékeken még a szeptember vége is gyönyörű, ráadásul gyakran a megszokott ár feléért üdülhetsz.

További tudnivalók

Az error fare sajnos nem teszi lehetővé a tervezést. Véletlenszerűen bukkan fel, így nincs lehetőséged előre eldönteni, honnan szeretnél utazni hova, csak pár, viszonylag korlátozott lehetőség közül választhatsz. Érdemes ezért nemcsak a hozzád legközelebb eső repülőtereket - például Budapestet - követni, de Bécset, Pozsonyt vagy akár fapadossal megközelíthető távolabbi célpontokat is figyelni, hiszen még ezzel együtt is lehet, hogy nagyon olcsó lesz az út. Cserébe viszont sokkal nagyobb eséllyel találsz error fare-t.

Error fare nemcsak a légitársaságok turista osztályán fordul elő, de néha első osztályú jegyeket is elcsíphetsz, noha ezeket valószínűbb, hogy visszavonják. Árazási hiba előfordulhat továbbá minden automatizált online rendszerben, így az is lehet, hogy szállást is sikerül hasonlóképpen foglalnod.

Ezt is szeretjük