Belekóstolt a magyar szálloda menüjébe az egykori német kancellár: a reakcióját minden dolgozó imádta
A szállodai éttermek dolgozói néha a sztárok és a politikusok különös kéréseivel szembesülnek.

etterem-pincer-felszolgalo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ötcsillagos szállodákban a tehetős civil vendégek mellett számos híresség, elsőrangú politikus megfordul, akik esetenként nagy feltűnést keltenek jelenlétükkel és különös kéréseikkel.

A világsztárok és a befolyásos politikusok nemcsak manapság gyakori vendégek az ország előkelő szállodáiban, a dolgozóknak az elmúlt évtizedekben is számos emlékezetes esettel kellett szembesülniük, melyek némelyikére ma is szívesen és büszkén gondolnak vissza, másokat inkább elfelejtenének.

Schröder és a személyzeti pörkölt

Az egyik ilyen felejthetetlen eset az egykori német kancellárhoz, Gerhard Schröderhez volt köthető, aki az étlapon szereplő ízletes ételek helyett inkább a személyzeti menüt választotta.

- Hosszasan nézegette az étlapot, rajta az elegánsabbnál elegánsabb fogásokkal, mielőtt megkérdezte: „Pörkölt nincs?” Kiderült, hogy gyerekkorában sokszor nyaralt Magyarországon, és imádta a pörköltünket. A főpincér mondta neki, hogy sajnos az étlapon nincs, viszont éppen az a személyzeti ebéd. Kihozta hát a hatalmas alumíniumlábast, és letette az elegánsan megterített asztal közepére. Schröder el volt ragadtatva! - mondta el István, egy hazai luxusszálloda étterem-igazgatója Kordos Szabolcsnak, a Luxushotel Hungary című könyv írójának.

István egyébként végigjárta a szamárlétrát: a konyháról érkezett a pincérek közé, majd fizető-, főpincér, üzletvezető, végül igazgató lett, így nagyon sok izgalmas történettel találkozott pályafutása során. A politikusok és a világsztárok különösen mély nyomot hagytak benne.

- A kilencvenes években éreztem igazán elememben magam. Hihetetlen idők voltak, a világmárkák ott toporogtak az ajtóm előtt. Hétfőn Mr. Martinit kísértem az asztalához, kedden Mr. Rothschildot, aztán a hét végén beesett egy Hilton-örökös is. Benetton, Pierre Cardin - ők mind nálam ettek. Az új, frissen nyíló piac miatt jártak Budapestre ebédelni, akkor még érdekesek voltunk számukra. Ilyen kifogástalan úriembereket élmény volt kiszolgálni - mesélte el István.

Pavarotti és Woody Allen az étteremben

A pincérből lett igazgató tapasztalatai természetesen nagyon vegyesek voltak a hírességekkel. Woody Allen például egy meglepően hűvös ember képében mutatkozott az étteremben, aki egy hónap alatt mindennap enyhén fűszerezett sült csirkemellet vacsorázott.

- Egy roppant visszafogott, kissé savanyú és egykedvű ember ült le az asztalunkhoz esténként. Fogalmazzunk úgy, hogy a sziporkázást a filmjeire tartogatta - emlékezett vissza. Luciano Pavarotti azonban teljesen lenyűgözte a dolgozókat, az operalegenda még a konyhát is meglátogatta.

- Imádta a tojásos nokedlit meg a túrós csuszát. Azt mondta, szégyen, hogy olasz létére nem ismer minden tésztát, ezért lejött a szakácsokhoz, és együtt főzőcskéztek egész este. Oltári jó fej volt.

A magyar képviselő vadasa

A politikusokról viszont nem mindig lehetett ugyanezt elmondani. Egy ma is ismert magyar parlamenti képviselő például nagyon megalázó helyzetbe hozta Istvánt, akit nem nevezett néven, bár azt elmondta, az illető a privatizációban is érintett volt. A képviselő képtelen volt elfogadni, hogy befolyásossága ellenére este tízkor neki sem tudták elővarázsolni a megrendelt vadast zsemlegombóccal.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha személyesen a pápa verte volna az asztalt, akkor sem sikerült volna gombócot találni. Az emberünk ezt azonban személyes sértésként értékelte, és elővette a „tudja, hogy én ki vagyok?”-lemezt. Hát megtudtam. Egy nappal később a szállodavezető jelenlétében kellett töredelmesen bocsánatot kérnem a soha el nem követett hibámért. Na, ezt megalázónak éreztem!

A maffiózók csak a kasszának hiányoznak

A kilencvenes években a maffiózók és a kétes hátterű, a személyzet által fegyvercsempészeknek ítélt, öltönyös alakok is sok nyugtalan pillanatot okoztak a vendéglátósok számára. 

- Esküszöm, volt egy pali, akit négyen kísértek ki a vécére. Négyen! Szerintem ketten tartották neki, a másik kettő meg Uzival a kézben figyelte a piszoár környékét. Imádkoztam, hogy egye meg a desszertet, aztán húzzon innen, mert nem szeretném, ha az én asztalomnál érné a golyó - mesélte el István, az étterem-igazgató, aki elmondta: bár a kasszának hiányoznak a hatalmas számlákat összehozó arab-orosz csapatok is, a személyzetnek már jóval kevésbé.

Cikkünk Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary című kötete alapján készült.

szakacskonyv


Egyedülálló küldetésre vállalkozott a könyv szerzője, Kordos Szabolcs. 

Bejutott a budapesti luxusszállodák diszkrét és zárt világába, ahol a titoktartás a legdrágább szolgáltatás, és gyakran maga az ember az árucikk. Az író hónapokat töltött az ötcsillagos ipar szorgos hangyáival és csúcsragadozóival, hogy megtudja, mi zajlik valójában a forgóajtón túl. Előbb-utóbb megnyíltak az informátorok: meséltek a sztárok vad partijairól, eltussolt politikai botrányokról, a lobbiban hallgatódzó kémekről, a bogaras vendégekről, és a saját szennyesük kiteregetéséről sem feledkeztek meg. Túl sokat láttak ahhoz, hogy hallgassanak.

Ismerje meg a belvárosi luxushotelek életét a takarítónő, a boy, a recepciós és a menedzser szemszögéből! Lépjen be velük a lakosztályokba és az alagsori folyosókra, és meglátja, hogy ez a világ romantikusabb, romlottabb és főként sokkal izgalmasabb, mint azt valaha gondolta volna.


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 2467 forint.

Igazi luxus a szállodákban

Néhány szállodában még ma is a legnagyobb luxus uralkodik, persze csillagászati árakon. A felső tízezer ilyen körülmények között mulathatja végig az üdülését.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük