Bűbájos kis kék kápolna áll a dombtetőn: Szálka nevezetességétől akár a Dunáig is ellátni

Szálka kedves kis kápolnája egy húsvéti népszokásról kapta a nevét.

mausz kápolna
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A festői Szálka a szekszárdi dombvidék déli részén, Szekszárd és Bonyhád között fekszik, mindkettőtől nagyjából 12 kilométerre.

A bájos falu nyáron kedvelt üdülőhely, ez elsősorban a gyönyörű mesterséges tavának köszönhető. De a többi évszakban is szívesen keresik fel a kirándulók a dimbes-dombos, erdőkkel borított környéket, már csak azért is, mert elhalad erre a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra. A község egyik nevezetessége az apró, ám kék színével annál figyelemfelkeltőbb Mausz-kápolna.

Kápolna a dombtetőn

A község határában, a Decsről a faluba vezető út mellett, az úgynevezett Görögszó településrész felett szabadon áll az apró, egyhajós kápolna. Itt találkozik a Szekszárdi-dombság a Sárközzel. A kápolna kék színe mellett arról is híres, hogy pazar kilátással várja az őt felkeresőket, remek rálátást biztosít a Sárközre, Szekszárdra, Decsre, Bátaszékre, tiszta idő esetén pedig még a Dunáig is ellátni mellőle.

A faluban a 18. század második felében jelentek meg a német telepesek. A Mausz-kápolnát a szálkai Michael és Anna Mayer (Mayer Mihály és Mayer Anna) építtette 1891-ben. Az épület Mayer-kápolnaként is ismert, ám nevét a bibliai Emmausz faluról kapta, ahol az emmauszi vacsora során két tanítvány felismerte a feltámadt Jézust. Már Emmauszba menet találkoztak a Megváltóval, ám ekkor még nem tudták, ki lépdel mellettük. A helyi hívek hagyományosan húsvéthétfőn a kápolnához sétáltak fel a faluból, hogy megemlékezzenek az eseményről. Az emmauszjárás a Baranya megyei Bólyban ma is élő, német eredetű népszokás.

A Mausz-kápolna nyugati homlokzatát torony díszíti, szentélye sokszög záródású. A torony tengelyében lévő kapu szemöldökgerendáján az építési évszám, valamint az építtetők neve olvasható. Az évek során az épület romossá vált, 1993-ban helyreállították, és a 2000-es években is felújításon esett át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látnivalók a környéken

Szálka másik nevezetessége a több mint két kilométer hosszú, mesterséges Szálkai-tó, ami két részből áll. Az első a horgászokat várja, a második partján pedig kemping és strand található. A tó környezete gyönyörű, így a fürdési szezonon kívül is érdemes egy sétát tenni erre.

A község főterén látható a Szálkai szarvasbika szobra, ami annak állít emléket, hogy 1891-ben egy 14,5 kilogrammos aganccsal rendelkező szarvasbikát ejtettek el a területen, ami hosszú éveken át világrekordnak számított.

A Szálka melletti Grábóc a szerb ortodox kolostorról és a hozzá tartozó templomról híres, amelyek a 18. században épültek. A 20. században egy darabig a kolostor szociális otthonként működött, ám 1994 óta ismét a hazai szerb ortodox egyház tulajdonában van, teljesen helyreállították. Különösen fontos értéke a templomban található, a szentélyt a hajótól elválasztó ikonosztáz.

Szálkától mintegy 7 kilométerre fekszik Sötétvölgy, a Szekszárd-Geresdi dombság egyetlen természetvédelmi területe, növényritkaságok és védett állatok élőhelye. A kedvelt kirándulóhelyen horgásztó, tanösvény, játszótér, kilátó és turistautak várják a látogatókat.

10 különleges magyar templom, amit látni kell egyszer az életben

A különböző egyházi felekezeteknek és az építészeti stílusok váltakozásainak köszönhetően igazán különleges, monumentális vagy épp szupermodern templomokat is lehet találni az országban. Akár a kirándulások alkalmával is meglátogathatjátok őket: gyönyörködjetek kicsit a történelmi műemlékekben, és csendesüljetek el néhány percre falaik között!

10 magyar templom, amit látni kell egyszer az életben: ezek a legkülönlegesebbek az országban

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: kpeti74/Országalbum. Képek forrása: Templomok/Indafotó, Balla Béla/Indafotó, petya200/Országalbum.)

Ezt is szeretjük