Európában egyedülálló kincset őriz Gyöngyöspata: Jézus családfáját mutatja meg a különleges magyar oltár

A gyöngyöspatai Kisboldogasszony-templom Jessze-fa-oltára különleges műkincs.

Gyöngyöspata látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 kilométer távolságra fekszik Gyöngyöspata, az alig 2400 fős, apró város, ami egy Európa-szerte is különleges műkincset őriz. 

Gyöngyöspatát már önmagában a festői fekvése és a Mátra közelsége miatt is érdemes lenne meglátogatni, ám a Fő utcája szomszédságában magasodó katolikus templom egy valóságos kincset is rejt.

Gyöngyöspata Jessze-fa-oltára

A Kisboldogasszony-templom még a 12. századból származik, eredetileg román stílusban épült, az átépítések után gótikus és barokk stíluselemeket is kapott. Már kívülről is gyönyörű, tornyát barokk órája és fatornáca, falát agyagba rakott patakkő teszi különlegessé, Jessze-fa-oltárának pedig messze földön csodájára járnak. A 8 méter magas műtárgy Jézus családfáját mutatja be.

Az egyedülálló szobor alján Izai, vagyis Jessze fekszik, aki a Biblia szerint Dávid király apja volt. A fa közepén egy Mária születését ábrázoló festmény van, a fa ágain Jézus ősei, próféták és királyok láthatók, a lomb fölött pedig maga Szűz Mária ül a trónon a kis Jézussal a karján. A szimbólum az Ószövetségre utal, ahol a Jessze gyökeréből támadt vesszőnek is nevezik Jézust.

A fa mellett két angyal áll, és a fa törzsében található az oltárszekrény, a törzsre pedig az Énekek énekéből származó idézeteket faragták. Az 1800-as évek második felében egyébként még egy tűzkár is érte az oltárt, de nyomait két pesti aranyozó mester eltüntette.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyöngyöspata látnivalói

Bár Gyöngyöspata legfőbb kincse a Kisboldogasszony-templom, de azon kívül is bőven találni érdekességeket a településen és környékén. Az építmény közvetlen szomszédságában áll a hagyományosan berendezett tájház, mely a paraszti környezet mellett a helyi népművészeti értékeket mutatja be, többek között a híres patai palóc népviseletet. De a település büszke Molnár László helyi festő galériájára is.

A város mellett egy domb mutatja az egykori gyöngyöspatai vár romjainak helyét, mely Anonymus leírásai szerint még az Árpád-korból származik, és nagyjából a husziták elűzéséig maradhatott fenn.

A várhegy mellett a városba érkezők megtekinthetnek egy 18. századi, háromlyukú barokk kőhidat a Danka-patak felett, amelyet egy Nepomuki Szent János-szobor díszít.

Gyöngyöspata ráadásul a Mátrai borvidék része, a környéken talált leletanyagok szerint a térségben már az avar korban is szőlőtermelés folyhatott. A borkedvelők a település híres Hétsoros Pincefaluját is kedvelik, ahol több száz nagy múltú pince mesél a múltról. A városban több pincészet is nyitott kapukkal várja a betérő vendégeket.

Gyönyörű helyek a Mátrában

A Mátra tele van csodásan szép helyekkel, melyekért egyenesen rajonganak a kirándulók. Nem csoda, hiszen első látásra beléjük lehet szeretni.

10 mesebeli hely a Mátrában: azonnal beleszeret, aki arra jár

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/szepter, olzsi, Wikipedia/Rakaszmisi.)

Ezt is szeretjük