Egyetlen fal maradt a pazar udvarházból: a pokoljáró magyar nagyúr építtette a Mátra lábánál

Tar Lőrinc, a pokoljáró nagyúr legendás udvarházából már csupán egy fal áll.

tar lőrinc udvarháza tar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tar község a Mátra északnyugati lábánál, Pásztó és Mátraverebély között helyezkedik el. A falut azonban nemcsak gyönyörű fekvése, panorámája és arborétuma tette kedveltté a kirándulók körében, de legendás udvarháza is.

A falu híres földesura az 1300-1400-as években a jómódú Tar Lőrinc volt, aki Luxemburgi Zsigmond megvédésével a király bizalmasává lépett elő, hivatali méltóságokat kapott, többek közt pohárnokmesterré, báróvá, majd főispánná nevezték ki.

Pásztó kiváltságai

Tar Lőrinc hűsége révén előkelő tisztségeket kapott a közigazgatásban, birtokai vármegyéiben, de a nemzetközi politikában is. A királyhoz közeli Sárkány lovagrend tagja lett, és hatalmas városi kiváltságokat szerzett Pásztónak: a lakók jogai a budai lakosokéival voltak egyenrangúak.

A nemes középkori, pazar udvarházát a Szent Mihály-templommal szemközti dombon építtette fel. A helyet várként is emlegetik egyes források, ma azonban már csak egyetlen fala áll. A templommal együtt fontos emlékek, családi ereklyék lelőhelye volt.

Pokoljáró uraság

Tar Lőrincet mégsem jómódúsága és hűsége tette igazán ismertté a jövő számára, hanem pokoljáró zarándokútja. Amikor ellátogatott az írországi Szent Patrik-purgatóriumba, a kénes barlanghoz, melyet a tisztítótűz földi bejáratának véltek, élénk látomásokat élt át. Beszámolója fontos eleme lett a magyar irodalomnak, Tinódi Lantos Sebestyén is megénekelte.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legenda szerint négy látomása volt. Az első háromban gonosz lelkek kísértették meg különböző alakokban, és Jézust hívta segítségül az ellenálláshoz. A negyedik vízióban Mihály arkangyallal találkozik, akinek a földesúr templomot is emeltetett Taron, ő az, aki végül megmutatta neki a tisztítótüzet. A pokoljáró elnevezés azonban nem egészen pontos: állítása szerint a látomásában a poklot és a mennyországot halandóként nem láthatta meg.

Tar látnivalói

A község a tari templom és az udvarházhomlokzat mellett is bővelkedik a látnivalókban, ezért érdemes bejárni akár a Mária-út, akár a kék kereszt jelzését követve. Egy buddhista templom és sztúpa, csevice-, vagyis savanyúvíz-forrás is található a közelben, de akár Tuzson János egykori élőfagyűjteményét, az ingyenesen látogatható Tuzsoni Arborétumot is megnézhetitek.

(Képek: Indafotó/Ficerke, olzsi.)

Ezt is szeretjük