173 év után is mesegyönyörű a pompás magyar kastély - A parkja sem utolsó

Megmutatjuk a Károlyi család fehérvárcsurgói, fényűző otthonát.

fehervarcsurgo karolyi kastely 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fehérvárcsurgó kevesebb mint kétezer főt számláló, apró községe Székesfehérvártól és a Gaja-patak völgyétől nem messze, a Bakony és a Vértes domborulatai között elterülő, festői Móri-árokban helyezkedik el.

Nemcsak a dombos-völgyes vidék természeti szépsége vonzó azonban. Maga Fehérvárcsurgó is egyike a szépen kiépített, jól rendben tartott, a turisták fogadására berendezkedett, romantikus falucskáknak, ahol sorjáznak a szebbnél szebb épületek.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

Noha a község evangélikus, református és katolikus templomai is megérnek egy látogatást, a legtöbben a Károlyi-kastélyra kíváncsiak. A műemléki védelem alatt álló kúriát 1844-ben, 173 évvel ezelőtt kezdték el kialakítani egy korábban már meglévő, kisebb épületből, ám ma is kiváló állapotban van.

fehervarcsurgo karolyi kastely 2

Az átalakítás munkáiban az akkor még fiatal Ybl Miklós is részt vett. Az építtetésért gróf Széchenyi István közeli barátja, a Magyar Tudományos Akadémia egyik társalapítója, gróf Károlyi György fizetett. 

Az egyemeletes kastély alaprajza U-alakú, homlokzatából középen rizalit emelkedik ki. Az épület magán viseli a barokk és a klasszicista stílus számos jellemzőjét. Egyik legszebb része a képen jobbra látható, öntött vassal díszített csipketerasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A birtok egészen 1944-ig volt a Károlyiak tulajdona. A második világháború alatt azonban államosították, majd üdülő, menekült-, később gyermekotthon lett belőle, míg 1997-ben továbbra is állami tulajdonként használati joga a Károlyi Alapítványon keresztül visszakerült a családhoz.

A csodaszép műemlék renoválása hamarosan elkezdődött. Először a két pavilon és a két szárny került átadásra, majd a főépület. A száz szobát magáénak tudó kastély egy részét újrabútorozták, kiállítást rendeztek be, míg másutt időszakos tárlatok, könyvtár, dokumentációs központ számára hoztak létre helyet. A látogatható részeket csakis idegenvezetővel lehet megtekinteni. A kastélytúra csoportjai 10:30 és 17:00 óra között nagyjából óránként indulnak, fejenként 1300 forint körüli jegyárral.

fehervarcsurgo karolyi kastely 3

A kastély húsz másik szobájában szálló és étterem üzemel, ahol gyakran esküvőket, fogadásokat is tartanak. Itt egy éjszaka 9500 forintról indul a felnőtteknek. A vendégek egyik kedvenc időtöltése a meseszép kastélypark bejárása. A mintegy ötven hektár területen a csónakázótó mellett számos ősi fával találkozhatsz, köztük olyan küönlegességekkel, mint a görög jegenyefenyő, a vérbükk, a koroládófenyő vagy a császárfa.

A környék erdőiben jelentős vadgazdálkodás folyik, sőt, itt nemcsak a magyar vidékeken megszokott őzet, vaddisznót és muflont láthatod, de akár szikaszarvassal is találkozhatsz. A különleges, pettyes állatok az egész országban csak itt, Fehérvárcsurgó körül fordulnak elő.

Ilyen volt, ilyen lett

Ez az épület is nagyjából egyidős a Károlyi család otthonával, ám a barcsi Széchenyi-kastély sajnos nem volt ilyen szerencsés. Nézd meg, milyen volt, és mivé lett az egykor mesés épület!

A képek forrása: indafoto.hu / aZso, Copfos, szalay3, fülemüle.

Ezt is szeretjük