Pest megye legkisebb faluja: Tésa csodás vidékét még nem szállták meg a turisták

Pedig látnivaló akad bőven.

Tésa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pest megyében is előfordulnak aprócska, alig pár száz fős lakossággal rendelkező települések, ám nincs még egy olyan csöppnyi, mint Tésa. A Kemence, Ipolyvisk, Ipolyszakállos és Bernecebaráti által körbevett községet a KSH 2016-os adatai szerint 83-an lakják.

Tésa a megyén belül északon, a szlovák határ mellett húzódik meg egy festői szépségű természeti területen, melyet egyelőre még csak kevés turista fedezett fel, így itt nem kell a tömegtől tartanod. Megmutatjuk a falu és a környék csodáit!

Tésa látnivalói

A Tésát felkereső turisták számára az egyik legnagyobb vonzerőt jelenti a település nyugalma és a csodálatos látkép. A község 52 házikója között számos szépen felújított épület akad, mint amilyen ez a parasztház. Nagyon jó állapotban van azonban ezen kívül a kápolna, a temető, a főzőház, a tekepálya és a színpad is, melyek egy része nemrégiben készült el, másokat renováltak.

tesa haz

Tésa két nevezetes épülete a római katolikus templom és a Foglár-kastély. A templom barokk épületét festett szobrok, gazdagon faragott szószék, alabástrom dombormű és míves orgona díszíti. Az egykori Foglár-kastély szintén barokk épület, ám ma magántulajdont képez. Felújítása 2017-ben kezdődött, de egyelőre még nem látogatható, csak kívülről lehet megcsodálni. Érdekessége, hogy ezen a helyen Petőfi Sándor és Arany János is vendégeskedtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A falucska történelme azonban sajnos korántsem derűs. Tésa először a 13. században került írásos említésre, ám a történelem forrásaiból az is kiderült, hogy a török dúlást követően teljesen elpusztult, majd később népesedett csak be újra. Az egykor gyümölcstermesztéssel, juhtenyésztéssel foglalkozó falu még saját vízi malommal is büszkélkedhetett a 19. században.

Az első világháborút követően azonban az eredetileg az ország belsejében lévő falu határ menti településsé vált. A trianoni szerződés a két oldalt elválasztó Ipoly folyót jelölte ki Szlovákia és Magyarország határaként, így csak a bal parton élők tartoztak továbbra is az országhoz, míg a szemben található oldalon Ipolyszakállas szlovák terület lett.

ipoly part

Az Ipoly történelmi jelentőségén kívül is meghatározó a falusiak életében. A Börzsöny tövébe völgyet vájó folyón ma hallépcső található. A helyiek remélik, hogy a csodálatos vízpart segít abban, hogy Tésa a falusi turizmusnak köszönhetően újra felvirágozzon, így szívesen várják azokat, akik túrázás vagy horgászat közben szeretnék élvezni a vidéki, jó levegőt, a csendet és a nyugalmat. Tésán emellett éves rendszerességgel szilvanapokat, falunapot és más programokat is tartanak, melyek során szintén érdemes meglátogatni a környéket. Ha ezekről többet is szeretnél megtudni, érdemes ezen az oldalon körülnézned!

Egy másik apró mesefalu

Az alig negyven főt számláló Püspökszentlászló nevét talán még nem is hallottad, pedig a hangulatos kis faluban egy csodaszép kastély és egy arborétum is található. Nézd meg őket képeken!

Püspökszentlászló csodái

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: tesabarat.hu.

Ezt is szeretjük