Már csak 50 ház áll az apró zalai faluban, mégis a turisták kedvence - Mutatjuk, miért

Az alig 80 fős faluban hatalmas a vendégszeretet.

vindornyalak borito

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha bejelölnénk Magyarországon az összes zsákfalut, Zala megye térképe tele lenne pöttyözve, itt ugyanis egymást érik az olyan apró települések, amelyekbe csak befelé visz az út. A parányi falvaknak azonban különleges varázsa van. 

Zala megye rejtett kincsei között is kiemelkedő szépségű Vindornyalak, mely Zalaszántó és Hévíz közelében, egy festői völgyben húzódik meg. A 2016-os KSH-adatok szerint 78 fős település alig több mint 50 épületből áll, ám így is egyre több turista szeret bele. Elmondjuk, miért!

Vindornyalak látnivalói

Vindornyalak viszontagságos történelme során többször elnéptelenedett, ám a 18. századtól kezdődően a Festetics-család uralma alatt ismét felvirágzott gazdag szőlő- és gyümölcstermelő falucskaként. Lakossága ekkor csaknem ötszáz fő volt, ám azóta ez a szám szinte folyamatosan zsugorodik. A falu azonban üdülőtelepülésként kel új életre. 

vindornyalak kezmuves

Vindornyalak lakói erős hangsúlyt helyeznek a régi értékek őrzésére, így például nagy gondot fordítanak otthonaik állapotára. Ezért még a 19. századból is maradtak fenn ősi zsellérházak. A településen mindenütt szebbnél szebb hagyományos, tornácos házikók sorjáznak, sőt, az újabb épületek is jól illeszkednek a falu képébe. 

Hasonlóképpen kiváló állapotban van a falu temploma, melyet eredeti barokk orgona ékesít. A környék másik gyönyörű épülete, a Hertelendy-kúria szintén barokk stílusban épült, és ma polgármesteri hivatalként, könyvtárként, teleházként, rendezvények helyszíneként működik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vindornyalak körül a természeti környezet is pazar. A Keszthelyi-hegységben, a Tátika-csoportban, egy kelet-nyugati fekvésű völgyben terül el a falu, melyet a Balaton Felvidéki Nemzeti Park egyik féltve őrzött kincse, a Vindornya-láp és a hegyoldalban elterülő szőlősorok vesznek körbe. A berekben kirándulva a túrázók ritka madarakkal, növényekkel találkozhatnak, sőt, itt áll az úgynevezett égig érő vagy ezeréves fa is, mely egy több mint tízméteres törzskerületű feketenyár.

vindornyalak tura

Az Öreghegy nevű részen szőlő, főleg Othello terem, de akadnak itt konyhakerti növények és gyümölcsösök is. Itt-ott szarvasmarha, racka juh legel, vagy éppen mangalica malacok sietnek a dolgukra, másutt gyöngytyúkok, libák töltik meg az udvart. A vidéki nyugalom varázsa Vindornyalakon olyan erős, hogy hiába van közel a kehidakustyáni termálfürdő és a Balaton is, mégis sokan el sem hagyják a települést, amíg itt pihenhetnek.

A geresdi falvak csodái

A Geresdi-dombság tele van felfedezésre váró gyönyörű, apró falucskákkal, melyeket hatalmas élmény biciklivel vagy akár gyalog végigjárni.

5 parányi falu bújik a lankás dombok közt

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / lagi, H.ildó

Ezt is szeretjük