Egy kihalt falu temploma bújik meg az erdőben: a Sabar-hegyen teljes a csend és a nyugalom

A Sabar-hegyet kevesen ismerik, pedig kellemes túráknak ad helyszínt a Balaton-felvidéken.

IMG-0198

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Késő ősszel és télen nagyon sok kiránduló könnyen teljesíthető, rövid, kellemes, látványos útvonalakat keres: a nappalok már rövidebbek, egyre hidegebb az időjárás, reggelente gyakori a fagy, de a gyönyörködés, a szép panoráma és a nyugalom még mindig cél a túrákon.

A Balaton-felvidéki Káptalantóti szomszédságában egy apró tanúhegy magasodik, amelyet a környéken kirándulók többsége aligha ismer, még kevesebben tűzik ki azt úti célként, nem csoda hát, hogy a nyugalom kézzel tapintható: ez a Sabar-hegy.

A Sabar-hegy szépségei

A Sabar-hegy az egyik legapróbb tanúhegy a Balaton-felvidéken, legmagasabb pontja is mindössze 217 méter magas, és a nagyobb jelölt túraútvonalak is elkerülik, a csendre és békére vágyók számára mégis ideális célpont lehet.

A hely a legegyszerűbben Káptalantóti felől megközelíthető, az autó a falu szélén a földút mellett is hagyható, de a Liliomkert Piac parkolója sincs túl távol. Busszal Tapolcáról vagy Zánkáról érhető el a település, Bácshegy megálló van a legközelebb a túrahelyszínhez. A falu széléről a kék színű, romokhoz vezető út jelzését kell követni.

A Sabar-hegy eldugott templomromja

A kék romjelzésen haladva gyorsan elérhető a tanúhegy legfontosabb látnivalója, a Sabar-hegyi templomrom. A jelenleg az erdő mélyén megbújó építmény a 13. századból származik, román stílusban épült. 

A templom ugyan ma úgy tűnik, mintha mindig is a civilizációtól távol, magányosan állt volna, a feljegyzések azonban másról tanúskodnak. A 14. században az oklevelek szerint három falu létezett itt, Alsótóti, Bács és Felsőtóti. A rom melletti tájékoztató alapján az utóbbi központjaként működhetett ez a templom. A település a többszöri török pusztítás során megsemmisült, az 1600-as évekre teljesen elnéptelenedett, templomát elhagyták.

Egyes történészek úgy tartják, a szintén kihalt Bács faluhoz is tartozhatott akár a templom. Ami biztosan ismert, hogy az alsótóti épületet a török hódítások után újraépítették, Bács falut pedig végül Káptalantótihoz csatolták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A turistajelzés a hegy északi és keleti oldalán vezet végig, majd bekapcsolódik a zöld és kék sáv jelzésbe, ahonnan Salföld vagy a Tóti-hegy felé is vehető az út. Körtúra további jelölt utak híján nehezebben megvalósítható, de kisebb földutak bejárják a hegyet a szőlőbirtokok, présházak, pincék, hétvégi telkek között, mivel pedig a hegy apró, így egy kis bolyongás még jól is eshet.

Borozás és mesés panorámák

A csend kiélvezendő, a sietség felesleges, ráadásul könnyen belefuthat az ember néhány idilli látképbe: az út hol egy békésen, szőrős borjaik társaságában legelésző marhagulya, hol egy gyönyörű ménes mellett vezet el, de a Balaton és a tanúhegyek irányába is magával ragadó a panoráma a hegy több pontján.

A kiránduló akár felkapaszkodhat a csúcsra, de dönthet úgy is, hogy inkább megpihen egy jó bor társaságában: a hegyen a Sabar Borház remek borokkal várja a vendégeket a friss olaszrizlingtől a dűlőszelektált Rajnain és Kéknyelűn át a hordós Cabernet Francig. Érdemes azonban előre jelezni az érkezést.

A túra előtt vagy után Káptalantótin is sétálhattok egyet, ahol vasárnaponként a Liliomkert Piac vonzza a látogatókat, de a központban Németh Dezső, helyi születésű költő és szobrász alkotásai is megtekinthetők, a könyvtár nyitvatartási idejében. Alkotásaiból a falu utcáira is került. Ha pedig a faluban szállnátok meg, több vendégházat is foglalhattok.

Jártál már a Kis-Somlyón?

A Kis-Somlyón IV. Béla szikláját és egy vulkáni krátert is megcsodálhatsz.

(Képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük