Megmásztuk a Balaton-felvidék festői tanúhegyét: a Csobánc őszi pompája tündérmesébe illik

A Balaton-felvidék festői tanúhegye, a Csobánc mesés túrahelyszín az őszre.

Túra a Csobáncon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék tanúhegyei minden évszakban remek terepet adnak a könnyebb kirándulásokra vágyóknak, de az Országos Kéktúra is végigvezet egyiken-másikon. A legkülönlegesebb hegyek egyike a Tapolca szomszédságában magasodó Csobánc, amelynek szépségeivel csakugyan nehéz betelni.

A Csobánc tiszta, jó időben a siklóernyősök paradicsoma, nyáron az aktívabb pihenésre vágyó Balatonnál üdülők körében kedvelt, a túrázóknak viszont egész évben érdemes felkeresni. A hely ősz végén is páratlan hangulatú, nyugodt, és szép számmal akad látnivaló is útközben.

Túra a Csobáncon

A Csobánc a közigazgatásilag Tapolcához tartozó Diszel felől a zöld, majd a kék jelzésű turistaúton érhető el, míg Gyulakeszitől a zöld jelzést követve közelíthető meg. Gyulakeszi határában egy parkolót is kialakítottak, ám az autóval érkezők a kijelölt hely hepehupás bejárata miatt többnyire a széles, jól járható földút oldalában állnak meg. Innen gyalog folytatható az út. A hegy tömegközlekedéssel is elérhető: Tapolcáról több buszjárat indul Diszelre és Gyulakeszire is. 

A túraútvonal gyerekkel és kutyával is bejárható kényelmes tempóban, több pihenőt tartva is mindössze bő két óra alatt, ám azzal érdemes számolni, hogy vízvételi lehetőség és nyilvános mosdó a hegyen nincs.

(Képek: Tamás Katalin.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük