Megmásztuk a Balaton-felvidék festői tanúhegyét: a Csobánc őszi pompája tündérmesébe illik

A Balaton-felvidék festői tanúhegye, a Csobánc mesés túrahelyszín az őszre.

82
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék tanúhegyei minden évszakban remek terepet adnak a könnyebb kirándulásokra vágyóknak, de az Országos Kéktúra is végigvezet egyiken-másikon. A legkülönlegesebb hegyek egyike a Tapolca szomszédságában magasodó Csobánc, amelynek szépségeivel csakugyan nehéz betelni.

A Csobánc tiszta, jó időben a siklóernyősök paradicsoma, nyáron az aktívabb pihenésre vágyó Balatonnál üdülők körében kedvelt, a túrázóknak viszont egész évben érdemes felkeresni. A hely ősz végén is páratlan hangulatú, nyugodt, és szép számmal akad látnivaló is útközben.

Túra a Csobáncon

A Csobánc a közigazgatásilag Tapolcához tartozó Diszel felől a zöld, majd a kék jelzésű turistaúton érhető el, míg Gyulakeszitől a zöld jelzést követve közelíthető meg. Gyulakeszi határában egy parkolót is kialakítottak, ám az autóval érkezők a kijelölt hely hepehupás bejárata miatt többnyire a széles, jól járható földút oldalában állnak meg. Innen gyalog folytatható az út. A hegy tömegközlekedéssel is elérhető: Tapolcáról több buszjárat indul Diszelre és Gyulakeszire is. 

A túraútvonal gyerekkel és kutyával is bejárható kényelmes tempóban, több pihenőt tartva is mindössze bő két óra alatt, ám azzal érdemes számolni, hogy vízvételi lehetőség és nyilvános mosdó a hegyen nincs.

(Képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük