3 felejthetetlen kisvasutas túra az őszre: színpompás tájakon vezet az út

Az ország csodás kisvasútjai színpompás őszi tájakon döcögnek végig.

gyermekvasút kisvasút ősz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az őszi napok időnként borongósak, esősek, ködösek, amint kellemesebbre fordul az időjárás, a meleg napsugarak máris szinte csalogatnak az őszi, színpompás erdőbe.

Még az olykor beköszöntő alacsonyabb hőmérséklet sem akadály: a hűvös őszi időben is felüdülés túrázni egyet. A rövidebb nappalok miatt a hosszú túrákat már nem mindenki vállalja be, de egy jóleső kisvasutazás bármikor beleférhet a programba. Néhány erdő különösen szép, nyugodt arcát mutatja ilyenkor.

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

A Börzsöny minden évszakban igazán vonzó célpontja a kirándulóknak, tele izgalmas és gyönyörű látnivalóval. A Nagybörzsönytől Nagyirtáspusztáig vezető Nagybörzsönyi Erdei Vasút ősszel menetrendszerűen a hétvégeken és ünnepnapokon közlekedik,várhatóan egészen október legvégéig, de évről évre téli programokkal, Mikulás-járattal is megörvendeztetik a látogatókat, érdemes lesz figyelni a híreket.

A 40-45 perces menetidő alatt a börzsönyi erdők hangulata kerítheti uralmába az utazókat, hiszen mindvégig az őszi fák alatt robog a vonat, miközben útba ejti Kisirtáspusztát is. Idén már a Szobig közlekedő Bezina-völgyi társvasút is üzemel, ami szintén izgalmas élményt ígér.

Gemenci Állami Erdei Vasút

Gemenc is káprázatos ilyentájt, a Gemenci Állami Erdei Vasút Pörbölyről Lassiba döcög az utasokkal az érintetlen ártéri erdőkben hétvégente és ünnepnapokon. A szűk félórás út alatt betekintést nyerhetnek az utasok az ősszel sem pihenő vadvilágba.

A Duna–Dráva Nemzeti Park gyöngyszeme a Gemenci-erdő, ahol otthonosan mozognak gímszarvasok, vaddisznócsordák, és a madárvilág is rendkívül gazdag: a kerecsensólymok, a békászó sasok és természetesen a jégmadarak sem számítanak ritka lakónak itt. A hagyományos járatokon kívül naponta háromszor - pótdíjköteles - gőzmozdonyt is indítanak, ha az időjárási és műszaki feltételek ezt lehetővé teszik.

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A budapesti gyermekvasút a Budai-hegységben tett kirándulások népszerű célpontja, ahol télen-nyáron hatalmas az élet. A Hűvösvölgy és Széchényihegy megálló között közlekedő Széchenyi-hegyi Gyermekvasút menetrendszerűen üzemel most, a hűvösebb őszi időben is: szeptember 1-jétől április 30-áig a hétfői tanítási napok kivételével mindennap, az ünnepnapokat is beleértve.

Gyakorlatilag a kisvasút bármely megállójánál leszállva hangulatos kirándulás tehető a környéken: megcsodálhatjátok a panorámát a János-hegyi Erzsébet-kilátóból vagy a Zugligeti Libegőről, sétálhattok egy jólesőt Virágvölgy állomástól a Normafára vagy a Tündér-szikla felé, bejárhatjátok a Kis- vagy Nagy-Hárs-hegyet, és számos további kalandban lehet részetek. 

Külön érdekesség a nosztalgiajáratok szerelmeseinek, hogy egyes időpontokban nosztalgiavonat, illetve C50-es dízelmozdony közlekedik, ezekre pótjegy váltható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mielőtt azonban az ember elindul, most különösen fontos tájékozódnia a kisvasutak aktuális híreiről az adott társaság közösségi oldalán vagy a weboldalán, mivel az időjárási viszontagságok mellett akár a koronavírus-járvány alakulása is beleszólhat a menetrend alakításába. Az óvintézkedési szabályok természetesen ezeken a járatokon is érvényben vannak, a maszkviselés a járatokon és az állomásokon is kötelező, továbbá a távolságtartás is javasolt - egyes vonatokra ezért korlátozott számban válthatók a jegyek.

Akadálymentes túraútvonalak az őszre

Az őszi túrák célja, hogy a friss levegőn egy igazán kellemes, átmozgató sétát tegyen az ember. Az akadálymentes, könnyű útvonalak akár babakocsis családok vagy mozgásukban korlátozottak számára is gond nélkül teljesíthetők.

A legszebb babakocsis túraútvonalak itthon: akadálymentesek, és ősszel aranyszínben pompáznak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Széchenyi-hegyi Gyermekvasút - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük