Túra Isten itt felejtett kalapján: a Somlót biciklivel és gyalog is csodálatos érzés felfedezni

A Somló hegy varázslatos hangulatával vonzza a kirándulókat.

Somló hegyi túra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Somlóba könnyen beleszeret az ember. A hegy különleges varázsa már az első találkozáskor magával ragad, felfedezésre csábít, és marasztal. 

A Kisalföld és a Bakony találkozásánál a síkságból magányosan kiemelkedő bazalt tanúhegy már messziről csodálattal tölti el az átutazót. Vétek lenne látogatás nélkül elmenni mellette: a szőlőbirtokok között és az erdők mélyén tett meditatív séták garantáltan feltöltik a bizonytalan világban megcsappanó energiaraktárakat.

Somló varázsa

Somlón egyszerre van jelen szakrális és profán: a fácánkakasok érdes hangja, az elmélázó őzek neszei, a hegy fölött kifeszített ölyvek vijjogása és a Dunántúl káprázatos panorámája teljesen bűvöletbe ejti az érkezőt, csitítja a lelket. Itt még az emberi világ is lassúságot kíván: a jó helyi bort illik lassan fogyasztani, jó társaságban, figyelmesen.

Nem meglepő, hogy híres várurak, grófok, neves költők, írók is rajongtak a gyönyörű helyért: a teljesség igénye nélkül Vörösmarty Mihály, Mikszáth Kálmán, Eötvös Károly és Hamvas Béla is dicsérő szavakkal éltette Somlót és borát, melyben Márai Sándor szavai szerint „a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék, borban és emberben.”

Túra a Somlón

Bár a legtöbben gyalog vágnak neki az útnak, a bringázás szerelmeseinek is tartogat lehetőséget a Somló: a vásárhelyi oldalon, a Hegykapu étteremtől induló kerékpáros kör a hegy szoknyáján vezet végig, mind újabb és újabb arcát megmutatva a különleges helynek. Kerékpárok akár helyben, a Tornai Pincészetben is kölcsönözhetők. Az élmény mindenhogyan garantált.

(Borító- és ajánlókép: Tamás Katalin.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük