Megmásztuk a Balaton-felvidék ékét, lélegzetelállító látvány tárult elénk: a Szent György-hegy a Kéktúra része

A Szent György-hegy tetején csodálatos panoráma várja a túrázókat.

szent györgy hegy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országos Kéktúra bővelkedik a szép szakaszokban, de az 5-ös számú még így is kiemelkedik a mezőnyből. A kicsivel több mint 17 kilométeres táv során a kirándulók Tapolcáról Badacsonytördemicig jutnak el, közben megmásszák a Balaton-felvidék egyik ékét, a Tapolcai-medencéből kimagasodó Szent György-hegyet.

Reggel a vasútállomáson lévő bélyegzőtől indulva még elcsíphetjük a gyönyörű Malom-tavon táncoló első napsugarakat, majd feltöltődve vághatunk neki a pompás panorámát ígérő tanúhegynek.

Gőzölgő Malom-tótól a sziklaóriásokig

A Tapolca belvárosában elhelyezkedő Malom-tó partján mindenképp érdemes egy sétát tenni. A hangulatos környezet, a tollászkodó kacsák és csípősebb reggeleken a gőzölgő vízfelület igazán szép látványt nyújt. A tó vize egyébként összeköttetésben van a tavasbarlanggal, így sosem csökken számottevően a hőmérséklete, és télen sem fagy be.

A település utolsó házait elhagyva a Szent György-hegy felé egy aszfaltúton vezet a kék jelzés, a távolban magasodó hegy ekkor még nagyobb kihívásnak tűnik, mint amekkora valójában. A szőlőültetvények felé jobbra kanyarodva lassan, de biztosan emelkedik az út.

Az első megálló az 1934-ben épült volt Darányi Ignác turistaház, ami napjainkban Kaán Károly kulcsosházként működik. Meredek bazaltlépcsősoron lehet feljutni ide, a hegy oldalában. A kulcsosháztól nem messze található a jégbarlangként is emlegetett Sárkány-lik, más néven Sárkány-barlang, amelyben a legenda szerint valaha egy sárkány élt, akit maga Szent György győzött le. A ház oldalából már látni a hegy világhírű nevezetességét, az óriási bazaltorgonákat.

Szerencsére a hosszú lépcsősor a különleges sziklaalakzatok mellett és között vezet, így testközelből csodálhatjuk meg a helyenként több mint 20 méter magas, tekintélyt parancsoló, orgonasípokként sorakozó oszlopokat, amelyek vulkáni tevékenység következtében jöttek létre. Az ősi sziklaóriások árnyékában fantasztikus élmény sétálni.

Lélegzetelállító panoráma

Bár a Kéktúra nem megy fel a hegy 415 méteres csúcsáig, csak lehetőségként ajánlja fel a kis kitérőt, ezt semmiképp sem érdemes kihagyni. A hegytetőn lévő tisztásról olyan panoráma nyílik a vándorok szeme elé, hogy azzal alig lehet betelni. A közeli, jellegzetes formájú tanúhegyek, többek között a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Somló és a Szigligeti vár halovány körvonalai is látszódnak - utóbbi egyben a következő pecsételőhelyet is kijelöli.

A hegyvonulatok mögött pedig a Balaton fenséges, csillogó víztükrén pihenhet meg a szem. A fotók kevéssé képesek visszaadni a valóban lebilincselő kilátást. A hegyen halad egyébként a Bazaltorgonák tanösvény, a kihelyezett táblák segítségével sok érdekességet tudhatunk meg a terület földrajzáról, keletkezéstörténetéről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A hegyről a Kéken lefelé ereszkedve útba esik a tiszta, frissítő vizéről híres Oroszlánfejű-kút, a bájos Tarányi-présház, és az 1700-as évek második felében épült, barokk stílusú Lengyel-kápolna is. Közben nagyon ajánlott néha-néha visszapillantani, és távolról is szemügyre venni a bazaltorgonákat.

Irány Szigliget!

A szőlőskerteket elhagyva Szigliget felé veszi az irányt a túraútvonal, ahol a vár felkeresése szintén opcionális. Szigligeten járva érdemes lehet néhány méterrel letérni az útról, és megtekinteni a település egyik legrégebbi épületét, a Csonka-toronynak is nevezett Avasi-réhelyi templomromot, ami a régészeti feltárások szerint a 13. században épült egy korábbi, római épület falainak felhasználásával.

Az Országos Kéktúra 5-ös szakasza azok számára is nagy élményt jelenthet, akik egyébként nem tervezik, hogy végigjárják azt a bizonyos „másfélmillió lépést Magyarországon”. A meredekebb szakaszok miatt nem árt némi felkészültség, jó szolgálatot tehet egy pár túrabot, valamint egy kényelmes bakancs.

A Szent György-hegy legendája

A Szent György-hegy jellegzetes, oszlopos szikláival egyike a legszebb Balaton környéki hegyeknek, ráadásul egy érdekes legenda is fűződik hozzá. Eszerint egykor sárkány lakta mindig dermesztően hideg jégbarlangját.

(Képek: Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük