Az alföldi magyar vulkánokat kevesen ismerik, pedig igazi kuriózumok: mutatjuk a Beregi-sík gyöngyszemeit

Az Alföldön is vannak vulkáni eredetű tanúhegyeink, a Kaszonyi-hegy és a Nagy-hegy a Beregi-sík különlegessége.

Alföldi vulkáni hegyek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tanúhegyek birodalmának talán mindenki a Balatoni-felvidéket tartja, pedig még a Nagy-Alföldön is emelkednek vulkáni eredetű dombok: a Felső-Tisza-vidékhez tartozó Beregi-sík gyöngyszemeit kevesen ismerik, pedig méltók lennének rá.

A Beregi-sík az Alföld különösen értékes kistája, mely az ukrán-magyar határ közvetlen szomszédságában terül el, a Kárpátaljai-alföld itthoni folytatása. Bár a vidék szinte tökéletesen sík, két apró, az alföldi rónából mégis látványosan kiemelkedő, riolitos-dacitos szigetheggyel is büszkélkedhet.

Vulkáni hegyek az Alföldön

A barabási Kaszonyi-hegy és a tarpai Nagy-hegy Vásárosnaménytől nagyjából 20-25 kilométer távolságra található, a határ közelében. Előbbi 219, utóbbi 154 méter magas, ám az apró méreteik ellenére jelentős geológiai múltról árulkodnak, kialakulásuk valószínűleg a pliocén korban működött belső-kárpáti vulkáni övezet törésvonalához köthető. 

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. október 13., kedd

Az alföldi régió jelenlegi formáját nagyjából a holocén korra érte el, az egykori vulkáni vonulat kőzeteinek nagy része több száz méter mélyen lehet ma, az üledéktakaróból kilátszó, robbanásos kitörésekkel felszínre tört romvulkánok kivételével, melyeket csak néhány méteres lösztakaró fed.

Kaszonyi- és tarpai Nagy-hegy

Barabás község különlegessége, hogy közigazgatási határán belül található Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legmagasabb pontja: a Kaszonyi-hegy, mely egyébként a határ túloldalára eső Mezőkaszonyról kapta a nevét. Alapkőzete riolitos ignimbrittakaró, mely egykori olvadt lávából és környező kőzetekből épül fel. 

Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület Fotó: Nagy Renáta

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2014. szeptember 17., szerda

A tarpai Nagy-hegy úgynevezett rétegvulkáni kúp lehetett, kőzete dácit, különleges értéke, hogy itt található Magyarország egyetlen roedderit-lelőhelye, amely az utóvulkáni működés során keletkezett, az osumilit-csoporthoz tartozó, ritka ásványféle. Nem véletlen, hogy mindkét hegyen egykor kőbányák működtek, nyomaik máig láthatók. Ilyen a Kaszonyi-hegy szomszédságában kialakult tengerszemnek nevezett, apró tó.

Túra az alföldi tanúhegyeken

A Beregi-sík tanúhegyei ritkán célpontjai a távolról érkező túrázóknak, a Kaszonyi-hegyen kijelölt túraútvonal sem vezet, Tarpáról viszont a piros sávot követve gyorsan a Nagy-hegy oldalába érkezhet az ember, ahol egy kis tanösvényt is bejárhat. A csúcsokról gyönyörű kilátás tárul az ember elé az Alföld, illetve a Kárpátok előhegyei, valamint a határ túloldalán folytatódó vonulat hasonló szigethegyei felé, tiszta időben a Kárpátok hatalmasságait is elcsíphetik a szerencsések.

Közzétette: Tarpa Nagyközség hivatalos oldala – 2020. október 3., szombat

A tarpai hegy lösztakarójában egykor több pincét is kialakítottak, fölé présházakat építettek, a hegyoldalakon komoly hagyományokkal bír a szőlő- és gyümölcstermesztés, néhány családi pincészetet máig remek úti cél egy kellemes, nem megterhelő kirándulás során. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a területre már több geotúrát is indított tavaly a földtudomány iránt érdeklődők számára, érdemes lesz a jövőben is figyelni a Facebook-oldalukat

A településeken sincs idő az unalomra: Tarpán pálinkát és helyi lekvárokat is kóstolhatnak a kulináris élvezetekre vágyók, de egy működőképes szárazmalmot, egy székelykaput és egy szalmatetős műemléki parasztházat is megcsodálhatnak az érdeklődők, és remélhetőleg a tájház is hamarosan újra látogatható lesz. A faluképek fontos elemei a református templomok is.

Barabás temploma.
Barabás temploma.
Fotó: Indafotó/Templomok

A Beregi-sík hegyi élővilága

A síkság közepén magasodó szigethegyek élővilága páratlanul gazdag, a sziklás gyepek és a fás társulások az Alföldön megszokottól eltérő körülményeket is biztosítani tudnak. A sziklák költőhelyet adnak többek között a vörös vércséknek, a löszfal ideális terepet nyújt a gyurgyalagoknak, a könnyen melegedő kövek pedig a különleges zöld gyíkok kedvelt pihenőhelyei.

Tarpai szárazmalom.
Tarpai szárazmalom.
Fotó: Indafotó/hmika

Számos további bagoly, cinke és harkályféle megtalálható, madárgyűrűzési táborokat is szerveznek a környékre évről évre. Endemikus rovarfajuk a beregi sokbordás futrinka. A vidék változatos, gyönyörű, különleges, de még felfedezetlen a turisták számára, így garantált a csend és a nyugalom: méltán van helye a bakancslistán.

Az Alföld magyar sivataga

Az alföldi táj elképesztően változatos: a fülöpházi buckavidék dűnéi sivatagi tájat idéznek.

Ez nem a sivatag, hanem Fülöpháza: Magyarország gyönyörű csodája

Teljesen természetes módon jött létre a különleges táj.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. További képek: Indafotó/Templomok, hmika.)

Ezt is szeretjük