Mosolygós szentekkel van tele a kis alföldi falu temploma: Csaroda igazi gyöngyszem az országban

Csaroda kis temploma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyöngyszeme.

csaroda-temploma
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország északkeleti csücskében, a magyar-ukrán határ közelében, Vásárosnaménytól mintegy 12 kilométerre fekszik a meseszép Csaroda. A 629 fős falut parasztházas utcái és fazsindelyes temploma különlegessé teszi az országban.

A Tisza északkeleti kanyarulatában, a Beregi-síkságon található község szépségének köszönhetően kedvelt a falusi turizmusra vágyók körében, de a kerékpártúrázók is megtalálják a számításaikat a vidéken. Csaroda utcáiból sugárzik a vidéki nyugalom.

Csaroda mosolygó szentjei

Csaroda legismertebb látnivalója késő romantikus stílusú, fazsindelyes református temploma. A templom még a 13. századból származik, karcsú tornya és zsindelyes sisakja messziről kitűnik az alföldi tájon, a festői építmény mégis belső falfestményeitől vált igazán érdekessé.

A színes freskók maradványai hagyományosan szenteket ábrázolnak, ám nem a ma megszokott módon: a szentek mindegyikét mosolygó arccal festették meg. Szerepel az ábrákon többek között Szent Péter, Szent Pál és más apostolok, Szent Katalin, de a szent család is.

A csarodai templom

A szenteken túl a templomot magyaros motívumok, levél- és virágminták díszítik, valamint a szószéket és a karzatot újabb helyi különlegességgel, a csarodai szőttessel terítették be. A templom előzetes telefonos egyeztetés alapján nyit ki hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között, a belépőjegy 2019-ben 300 forint, diákkedvezménnyel 250. 

Hasonló fazsindelyes templomok találhatók egyébként a szomszédos Tákos és Vámosatya településeken is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csaroda látnivalói

A faluban azért az értékes templomon túl is akad bőven látnivaló. A templom épülete mellett egy ugyancsak 13. századi fa harangláb áll, a két építmény impozáns, kiegészítik egymást. A helységben járva kihagyhatatlan úti cél a tájház: a helytörténeti gyűjtemény egy paticsfalas - tehát vesszőből font alapra sárral tapasztott - parasztházban kapott helyet.

A környék egyelőre nem bővelkedik szálláshelyekben és turistakomplexumokban, hiszen még kevesen találták meg maguknak, ez azonban a csendre és zavartalan pihenésre vágyók számára nem biztos, hogy kimondottan nagy hátrányt jelent.

Csarodától könnyen elérhető távolságban is számos szépség található, amely vonzza a nagy felfedezésekre vágyókat. A Báb tava nevű tőzegmohalápos, valamint a Nyíres-tó a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet része. A morotvákból kialakult lápi vidék érintetlen, jégkorszakból fennmaradt növény- és állatvilága azonban fokozottan védett, csak szakvezetéssel látogatható. A túrák során olyan egyedülálló csodákat látni ott, mint a tőzegorchidea, a tőzegáfonya, a hüvelyes gyapjúsás és a babérfűz.

De a kötöttebb, kevésbé nomád programok kedvelői sem unatkozhatnak a környéken: a közeli Vásárosnamény-Gergelyiugornya üdülőövezetében faházak, éttermek és még egy vízi vidámpark is várja a szórakozni vágyó vendégeket.

Csodával is felér néhány templomunk

Az országban számos szemet gyönyörködtető építészeti remekművet is lehet találni. Értük valóban érdemes útra kelni.

(Képek: Indafotó/bandorbt, lászló lovag, Országalbum/szasa.)

Ezt is szeretjük