A magyar falu temetője egész Európában egyedülálló: Szatmárcseke különleges fejfái mellett is csodákkal vár

Csónakos fejfák állnak a temetőben, ami egészen egyedülálló Európában.

szatmarcseke-sirok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szatmárcseke, a gyönyörű alföldi falu több okból is különleges helye az országnak. Amellett, hogy Kölcsey Ferenc itt írta meg a Himnuszt, és az író ide van eltemetve, Európában egyedülálló csónakos fejfái és gasztronómiája is fontos úti céllá emeli a hazai turizmusban.

A Tiszaháton, a magyar-ukrán határ közvetlen szomszédságában, Fehérgyarmattól mintegy 17 kilométerre keletre fekszik Szatmárcseke, a csaknem 1600 fős település, amely tele van érdekes látnivalóval.

Szatmárcseke temetője

Elég ritka, hogy egy falut épp temetője tesz fontos turisztikai célponttá, Szatmárcsekét azonban már csak emiatt is érdemes felírni a bakancslistára. Az 1100-as években már létező község ugyanis különleges sírjairól híres: csónakos, faragott fejfái Európa-szerte egyedülállók, így sokan zarándokhelyként tekintenek a temetőre.

A fejfák formájának, szimbólumrendszerének titkát máig nem sikerült egészen felderítenie a történészeknek, annyi azonban bizonyosan ismert, hogy a helyi lakosok még életükben kiválasztották a sírjukhoz szükséges tölgyfát, amit kiszárítottak, és ki is faragtattak. A kopjafaszerű szobrot a fejrésztől a lábig aprólékos munkával készítették el.

A faszobrok egyes források, többek közt Amedeo Boros és Solymossy Sándor történészek írásai szerint nem csupán egy csónakot, hanem egyben egy emberi alakot is szimbolizálnak, amely a hármas fej-törzs-láb szakaszokra osztható, noha ezekre a feltételezésekre elegendő bizonyítékot nem sikerült találni. A különböző faragások, bevágások, festett szimbólumok mellett a sírok mindegyikén szerepel az A.B.F.R.A. felirat, amely azt jelenti: A Boldog Feltámadás Reménye Alatt, valamint a B.P. betűk is, amely a Béke Poraira rövidítése. 

Kölcsey Ferenc faluja

Szatmárcseke leghíresebb lakója Kölcsey Ferenc volt, aki 1815-től 1838-ig, halála napjáig itt élt. A falu büszke arra is, hogy a költő éppen a faluban fejezte be a Himnuszt is 1823 januárjában. A nagy múltú Kölcsey családnak egyébként már az 1300-as években több birtoka volt a környéken, mely még az 1800-1900-as években is jelentős volt.

kolcsey-emlekezete-szatmarcseke

Az egykori Kölcsey-kúria helyén ma a Művelődési Ház áll, amelyben emlékszobát rendeztek be a híres költő és nyelvújító tiszteletére, de egész alakos bronzszobor is készült az épület elé, melyet a Himnusz 150. évfordulóján adtak át. Kölcsey Ferenc fehérmárvány síremléke a csónakos fejfák szomszédságában áll a református temetőben.

Szatmárcseke érdekességei

Szatmárcseke egyedülálló temetője és Kölcsey emlékét ápoló építményei mellett egy élő, virágzó, gyönyörű település. Tájházát egy 18. századi szabadkéményes szegényparaszti lakóházból alakították ki, ahol 19. századi bútorok mellett még egy szövőszék is megtekinthető. Épített emlékei közé tartozik egy 1400-as évekbeli és egy 1840-es években épült templom is.

A falut a helyi gasztronómia miatt is sokan felkeresik: a legérdekesebb nevű fogás a főtt cinke, amelynek azonban szerencsére semmi köze nincs a madárhoz. A cinke az észak-alföldi falvakban ismert étel, amely lisztből és burgonyából készül, zsírral kikent tepsiben vagy olajban sütik ki, majd rengetegféleképp tálalják: tepertővel, túróval, savanyú káposztával vagy akár szilvalekvárral is.

Idén nyáron már 21. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyt is Szatmárcsekén, ahol a helyben főzött lekvárok mellett a különleges tájjellegű ételekkel és azok receptjeivel is megismerkedhetnek az emberek színpadi műsorokkal egybekötve. A kis falu tehát megéri az utazást, noha tömegközlekedéssel az elérése nem a legkönnyebb, busszal nagyjából fél óra távolságra van Fehérgyarmattól, a fővárostól pedig nagyjából 6-7 óra a vonat- és buszút hossza.

Alföldi falvak, ahol megállt az idő

A gyönyörű észak-alföldi falvak a népi kultúra lenyomatait őrzik. Akadnak itt nyolcszáz éves freskók, fazsindelyes templomok, különleges fejfák és paticsfalú házak, pont úgy, mintha megállt volna az idő utcáikon.

(Képek: Indafotó/AntalmártaElvira, Országalbum/Firkin10, Wikipédia/Wikizoli.)

Ezt is szeretjük