Itt pihent meg IV. Béla a tatárjárás harcaiban: a Kis-Somlyó káprázatos panorámája azonnal magával ragad
A Kis-Somlyón IV. Béla szikláját és egy vulkáni krátert is megcsodálhatsz.

királykő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kis-Somlyó a Vas megyében húzódó Kemeneshát apró, de annál izgalmasabb bazalttufa tanúhegye, mely Kissomlyó, Borgáta és Egyházashetye között emelkedik. A hely remek helyszínt biztosít a kellemes, könnyű túráknak télen-nyáron, és turistatömegekre sem kell számítani.

A Kis-Somlyó mindössze 229 méter magas, és a becslések szerint 3,9 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések nyomán alakult ki, amivel fiatalnak számít. A különböző kőzetrétegek a bányászati tevékenységnek köszönhetően bizonyos pontjain ma a felszínre kerülve láthatók, amely a helyet igazán különleges túracélponttá teszi.

A Kis-Somlyó hegy látnivalói

A tanúhegyhez közeledve azonnal kitűnik a hegytető közelében magasodó adótorony, mely a Kis-Somlyó csaknem bármely pontjáról jól látható. A túra Kissomlyó vagy Borgáta településről is indítható a sárga háromszög és kereszt jelzését követve, a rendezett szőlőbirtokok között vezető út a keleti oldalt járja be, a teljes hossz pedig mindössze néhány kilométer.

A Kis-Somlyó egyik legfontosabb látnivalója a Királykő elnevezésű, robusztus bazaltszikla, amelyhez táblák vezetnek egészen a hegy aljától. 

Itt-ott közvetlenül a szőlőbirtokok határában visz az út, de elbizonytalanodni nem kell: egy kisebb sétát követően csakugyan a túrázó szeme elé kerül a szikla, melynek árnyékában a legenda szerint a tatárok elől Ausztria felé menekülő IV. Béla király is megpihent. Oldalán egy emléktábla is őrzi a harcokban megfáradt király történetét.

Érdekesség, hogy a helyi történetek szerint nem csupán IV. Béla járt itt, de Mátyás király is tiszteletét tette a hegytetőn, akit egy azóta elpusztult kolostor utolsó szerzetese fogadott.

A Királykő közvetlen szomszédságában található meg a hegy legmagasabb pontja, amelyet egy rossz állapotú betonépítmény jelez csupán. A kilátás innen és a Királykőtől egyaránt káprázatos: tiszta időben a mikroklímát alapjaiban meghatározó Alpok monumentális, hósipkás hegyei, a Rax-Alpok és a Schneeberg is látszik.

Séta egy vulkáni kráterben

A Királykőtől az útra visszatérve egy Kráter feliratra lehetnek figyelmesek a túrázók, akik a táblázást követve, elhaladva az említett torony mellett, néhány száz méteres sétával egy régi, felhagyott kőfejtőhöz érkezhetnek. Az egykori bánya a csonka kúp alakú hegy belsejébe is betekintést enged, a kőzetrétegek jól kivehetők.

Itt látszik egyértelműen, hogy a bazalttömböt a tetőn mindössze egy néhány tíz centiméter vastagságú földréteg fedi, a növényzet gyökere hamar eléri a meleget kifejezetten jól megtartó kőzetet.

A síkságból alig kinyúló fiatal tanúhegyet egy csendes vulkánkitörés eredményezte, és a geológiai adottságoktól függően minden bizonnyal évmilliók alatt még növekedni fog, pontosabban a kürtő körüli talajfelszín lassú eróziója emeli ki majd kissé a környezetéből, ahogy például a nála jóval idősebb Badacsonyt is.

A méretes, nyitott bányától visszafelé haladva az út több kisebb kőfejtő mellett elhalad, melyek némelyike zárt, tágas, mintegy medenceszerű, növényzettel fedett. Bár azt sajnos nem lehet tudni, a tulajdonosaiknak milyen terveik vannak velük, egyik-másiknál szinte magunk előtt láttuk, ahogy a különös adottságú, természetközeli helyszín egy csapásra közösségi térré, szabadtéri mozivá, kellemes, akusztikus koncerthelyszínné vagy csak egy nomádabb, lazulós pihenőhellyé válhatna.

A Nagy-Somlói borvidék része

A Kis-Somlyó mára leginkább a szőlőművelés helyszíne sok apró birtokkal és nyaralóval, a turistaút nem erdőségekben, inkább cserjés területen halad végig, télen duzzadt kökényektől kéklő, galagonyától és csipkebogyótól pirosló bokrok szegélyezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A terület a Nagy-Somlói borvidék része, borai a nagyobb testvérekhez, a Sághoz és a Somlóhoz hasonlóan minerálisak, karakteresek, ám azoknál valamivel gyümölcsösebb jegyeket is őriznek. A leggyakoribb fajta az olaszrizling, de számos más, kisebb ültetvény, például a Somlóról ismert furmint, hárslevelű, tramini, juhfark is megtalálható itt. Borkóstolásra és borvásárlásra sajnos kevés lehetőség adódik a helyszínen, a borászok között egyértelműen a húzónevek közé tartozik Ambrus Lajos és id. Végh Rezső.

Mivel alapvetően rövid a hegyi túra, a környező településeken tett séta is bőven beleférhet az időbe. Egyházashetyén született, és töltötte gyermekkorát Berzsenyi Dániel, szülőháza emlékmúzeumként működik a Szent Jakab apostol templomtól nem messze.

Kissomlyóra érkezve akár a Szent Miklós római katolikus és az evangélikus templom is felkereshető. Borgáta pedig üdülőövezetének és termálfürdőjének köszönheti vonzerejét, de a település főútja mellett egy evangélikus harangláb is áll IV. Béla szobrának társaságában.

Túra a nagy testvéren: irány a Somló!

A Somlóba is könnyen beleszeret az ember. A hegy különleges varázsa már az első találkozáskor magával ragad, felfedezésre csábít, és marasztal.

(Képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük