8 házikó a Balaton-felvidéken, ami igazi gyöngyszem: régi korok emlékét őrzi építészeti stílusuk
A Balaton-felvidéki építészeti stílus házai igazi gyöngyszemek a vidéken.

szentbékkálla parasztházak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék arculatát nem csupán a csillogó víztükör, az itt-ott magasodó tanúhegyek, a Déli-Bakonnyal szinte egybefonódó lankák határozzák meg, de a bájos falvak utánozhatatlan képe is. Ebben pedig nagy szerepe van a vidékre jellemző, régi korok emlékét idéző házaknak is.

Bár a modern építmények a Balaton északi partján is megjelentek, számos település megtesz minden tőle telhetőt, hogy az egységes utcaképre vigyázzon. A Balaton-felvidéken sorakozó, parasztházakat idéző építmények ugyanis a környék különleges és értékes kincsei, és azok lehetnének a jövőben is.

Gyönyörű házak a Balaton-felvidéken

Egy ház építésénél vagy felújításánál mindig figyelembe kell venni az adott település arculati kézikönyvének előírásait: a Balaton-felvidék építészeti örökségének, hagyományainak szerves részét képezik a hófehér, vakolathímes parasztházak. A tájegység tudnivalóit Krizsán András Ybl-díjas építész foglalta össze Balaton-felvidéki építészeti útmutató című munkájában, ez talán a legteljesebb összefoglaló a témában. A népi építészeti karaktert őrző házak csakugyan szépek, és alapjaiban meghatározzák az utca hangulatát is.

(Borító- és ajánlókép: Szentbékkálla - Országalbum/makaiagnes16.)

Ezt is szeretjük