8 házikó a Balaton-felvidéken, ami igazi gyöngyszem: régi korok emlékét őrzi építészeti stílusuk

A Balaton-felvidéki építészeti stílus házai igazi gyöngyszemek a vidéken.

szentbékkálla parasztházak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék arculatát nem csupán a csillogó víztükör, az itt-ott magasodó tanúhegyek, a Déli-Bakonnyal szinte egybefonódó lankák határozzák meg, de a bájos falvak utánozhatatlan képe is. Ebben pedig nagy szerepe van a vidékre jellemző, régi korok emlékét idéző házaknak is.

Bár a modern építmények a Balaton északi partján is megjelentek, számos település megtesz minden tőle telhetőt, hogy az egységes utcaképre vigyázzon. A Balaton-felvidéken sorakozó, parasztházakat idéző építmények ugyanis a környék különleges és értékes kincsei, és azok lehetnének a jövőben is.

Gyönyörű házak a Balaton-felvidéken

Egy ház építésénél vagy felújításánál mindig figyelembe kell venni az adott település arculati kézikönyvének előírásait: a Balaton-felvidék építészeti örökségének, hagyományainak szerves részét képezik a hófehér, vakolathímes parasztházak. A tájegység tudnivalóit Krizsán András Ybl-díjas építész foglalta össze Balaton-felvidéki építészeti útmutató című munkájában, ez talán a legteljesebb összefoglaló a témában. A népi építészeti karaktert őrző házak csakugyan szépek, és alapjaiban meghatározzák az utca hangulatát is.

(Borító- és ajánlókép: Szentbékkálla - Országalbum/makaiagnes16.)

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük