Élő közvetítés egy rétisas fészkéből - Nézd meg, mit csinál éppen most!
A webkamerás állatmegfigyelés népszerű és látványos módja az ismeretterjesztésnek.

rétisas-wiki
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az égbolt egyik legnemesebb és legnagyobb csúcsragadozója a rétisas. Mint sok más rokona, ez a madár is védett állat, mivel sajnos az egész világon a kipusztulás fenyegeti: Magyarországon alig több mint kétszáz pár fészkel.

A legnagyobb veszély számára a globalizáció, mely drasztikusan csökkenti az életterét. Ám emellett az állattól való félelem miatti mérgezések, illetve az elektromos vezetékek halálos áramütései is tizedelik az állományukat. A madár háborítatlanul költeni csak nagyon kevés helyen tud.

Sikeres a webkamerás megfigyelés

Ezért is számít kuriózumnak a www.időkép.hu webkamerája, melyet Pakson szereltek fel a madár fészke feletti faágra. A fészekkamerát a Duna-Dráva Nemzeti Park működteti, melynek egyik fő célja Magyarország természeti kincseinek bemutatása.

Az élő közvetítésben láthatod, mi folyik a fészekben épp most. Erre a linkre kattintva pedig további gyorsított videókat láthatsz arról, hogyan tengeti a mindennapjait a fejedelmi rétisas. A felvételek óriási segítséget nyújtanak azoknak a kutatóknak, akik a különleges állatfajok költési és táplálkozási szokásait vizsgálják. A kamerás megfigyeléseket a természetvédelmi szakemberek módszeresen kidolgozzák, mert nem szándékoznak beleavatkozni a természet rendjébe. 

Bekamerázott odúlakók

Nézd meg, hogy a Madártani Intézet kamerái milyen kedves és aranyos kisállatok családi életét rögzítették. Nemcsak madarak, de apró emlősök is laktak a kihelyezett, rejtett kamerát tartalmazó odúkban.

Ezt is szeretjük