Észrevehetetlen, ezért így ellenőrizd az ágyi poloska jelenlétét a szállodában
Ijesztő, mégis az előkelő helyeken is előfordulhat. Nem ajánlatos hazavinni, mert igen nehéz véglegesen kiirtani.

hotelszoba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ágyi poloska - Cimex lectularius - egy aprócska vérszívó bogár, mely az egész világon elterjedt, köszönhetően annak, hogy nagyon könnyű észrevétlenül áthurcolni egyik helyről a másikra.

A parazita életmódot folytató bogarakra a legegyszerűbben vendégségben vagy szállodában tehetsz szert. Kiirtani őket azonban igazi rémálom, így a legjobb, ha már előre nagy körültekintéssel jársz el. 

Ellenőrizd a szállodát

Szinte folyamatosan bukkannak fel olyan esetek az interneten, amikor valaki bogarakat talál a szobájában. Egy skót pár például nemrégiben több száz ágyipoloska-csípéssel tért vissza Spanyolországból, amit először allergiás reakciónak véltek. Később csípéseik miatt orvosi kezelésre szorultak, és minden ruhadarabjukat fertőtleníteni kellett, hogy a bogarakat még véletlenül se hurcolják haza. Az esetükről készült rémisztő felvételeket közzé is tették, hogy másokat óvatosságra intsenek.

Egy másik esetben egy nő vette videóra a szobájában hemzsegő élősködőket, ami nem kevésbé visszataszító és megrázó látvány. Nem minden esetben ilyen súlyos azonban a szállodában a bogárfertőzés, így nem mindig könnyű észrevenni, ha baj van. 

agyi poloska szemet

Az első és legfontosabb, hogy amikor megérkezel egy szállodába, eszedbe ne jusson soha ledobni az ágyra a csomagjaidat, hiszen így másznak bele a legkönnyebben a bogarak. Amíg ellenőrzöd az ágyakat, tartsd őket az előszobában, vagy még jobb, ha kiviszed a fürdőszobába. Ez különösen fontos, ha kollégiumokban vagy kisebb szállodákban bérelsz szobát, de előkelő, drága, sokcsillagos helyek esetében is érdemes megcsinálni, hiszen itt is előfordul, hogy nem veszik észre az élősködőket.

Az ellenőrzéshez szedd le az ágyneműt, és forgasd át jó alaposan, az első képen láthatóhoz hasonló, egészen parányi kis darabkákat keresve. Ezután, ha lehet, emeld ki a matracot, és ezt is nézd át az ágykerettel együtt, különös tekintettel a sarkokra! Az ágyon kívül csak nagyon ritkán és akkor is csak súlyos fertőzés esetében fordulnak elő általában a bogarak, így máshol felesleges keresned.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Nappal általában magukat a bogarakat nehéz megtalálni. Jelenlétükről azonban számos jel árulkodik, ugyanis látványos piszkot termelnek. Feltűnhetnek például az apró, feketés ürülékpöttyök, a bogártetemek, a peték és a vedlés utána hátrahagyott bőrök. Az állatok 3-7 milliméter hosszúak, szőrösek, általában barnásak, de jóllakottan bíborszínűek, és jóval kerekebbek is, mint éhesen.

agyi poloska bogar

Ha az ellenőrzés során nem találtál a poloskák jelenlétére utaló nyomokat, akkor valószínűleg biztonságban vagy. Intő jel lehet azonban, ha estéről reggelre apró, vöröses, szúnyogcsípésszerű, akár viszkető pöttyök jelennek meg a bőrödön. Ezek főleg a karon és a lábon fordulnak elő általában. Gyakori azonban, ha két ember alszik egy ágyban, hogy a poloskák csak egyet csipkednek össze közülük. Mivel a nők testén kevesebb szőrzet van, és könnyebben átszúrható a bőrük, őket jobban kedvelik. 

Ha már megtörtént a baj

Ha a poloskák jelenlétére utaló nyomot találsz, esetleg csípésekkel ébredsz, akkor az első dolgod legyen fényképekkel dokumentálni minden bizonyítékot. Ezt utána semmiképp se add át soha - még megmutatni se - a szálloda dolgozóinak, nehogy a fotók nélkül kapd vissza a fényképezőgéped. Fordulj illedelmesen a személyzethez, és ne félj pénzvisszafizetést, másik szobát vagy kártérítést kérni. Szükség esetén ragaszkodj ahhoz, hogy a szálloda vezetőivel is beszélhess a problémáról. 

Amikor hazatérsz, otthon se csomagolj ki! Ami nélkülözhető, azt inkább dobd el, és mindent moss át mosógépben vagy kézzel legalább 60 fokos vízben, ez ugyanis képes elpusztítani a bogarakat. 

Ha egy amerikai szállodában gyűlne meg a bajod a bogarakkal, akkor ezen az oldalon keresztül jogi segítséget kérhetsz. Egy másik oldalon pedig jelezheted a többi turista számára, hogy kerüljék el a helyet, sőt, itt akár sok szállodáról előzetesen is szerezhetsz infókat.

Azonosítsd a csípéseket

Megmutatjuk a poloska csípését, és még kilenc más, Magyarországon gyakori, csípős rovar nyomát, hogy ellenőrizni tudd, mi mart meg.

Ezt is szeretjük