Milyen vércsoportot szeretnek a szúnyogok? Mutatjuk, mit tehetsz, hogy ne téged csípjenek
A genetika fontos, de nem csak az számít.

szunyog nagy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akiket szeretnek a szúnyogok, és esélyük sincs megúszni a nyarat sok-sok csípés nélkül, míg másokat csak ritkán, egy-egy különösen kétségbeesett példány kóstol meg. Mi az oka annak, hogy nem mindenkit kedvelnek egyformán az undok rovarok?

Kétségtelen, hogy a genetikának - főleg a vércsoportnak - fontos szerepe van, nem ez azonban az egyetlen meghatározó tényező. Mutatjuk, miért csipkednek össze a szúnyogok, és mit tehetsz, hogy ettől eltántorítsd őket!

Kit szeretnek a szúnyogok?

Nagyjából az emberek 20%-át nemcsak szeretik, egyenesen imádják a szúnyogok, írja a Floridai Egyetem egy kutatása. Ebben kulcsszerep jut a vércsoportnak. A 0 vérrel rendelkezőket a szúnyogok körülbelül kétszer olyan gyakran marják meg, mint azokat, akik A vércsoporttal születtek, míg a B-s vér közepesen vonzó. Ez japán orvosok tanulmányából derült ki, akik 64 pácienssel vizsgálták a rovarok ízlését. Ezenfelül az emberek nagyjából 85%-áról bebizonyosodott, hogy olyan kémiai jelzéseket bocsát ki, ami egyértelműen tudósítja a szúnyogokat arról, milyen vércsoportba tartozik. A maradék 15% esetében ez az illatjel hiányzik, így tőlük inkább távol tartják magukat a vérszívók.

A szúnyogok prédaválasztásában másik fontos tényező a kibocsátott szén-dioxid. Ahogy az az Oxfordi Akadémia Chemical Senses című, kémiai érzékelésről szóló kutatásokat gyűjtő magazinjában olvasható, a rovarok egy különleges érzékszervvel rendelkeznek, ami akár 50 méterről is képes észlelni a gázt. Aki nagyobb termetű, annak a lélegzetében több szén-dioxid van, így ez a magyarázat arra, hogy a szúnyogok inkább a felnőtteket és túlsúlyosokat preferálják a gyerekekkel és vékonyakkal szemben.

A The Lancet magazinban megjelent 2000-es kutatás szerint ugyanez az oka annak, hogy a terhes nőket is hirtelen elkezdik szeretni a szúnyogok, hiszen ők 21%-kal több szén-dioxidot lélegeznek ki, és a testhőmérsékletük is általában magasabb.

Vonzó illat emellett a szúnyogoknak a tejsav, a húgysav és az ammónia, amelyeket az ember izzadással bocsát ki. Ez a sportos, illetve éppen verítékező személyeket is roppant kívánatossá teszi a rovarok szemében.

Hogy miért szeretik a szúnyogok különösen az ember bokáját? Ha már megvan, hogy ki lesz az áldozat, akkor a célterület már attól függ, hol van a legtöbb baktérium a bőrön. Mivel a legnagyobb kolóniák a lábfejen sűrűsödnek, a szúnyogok szívesen landolnak itt, írja le a Global Viral Forecasting Initiative vírusok terjedésével foglalkozó kutatása.

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Mit tehetsz, hogy ne csípjenek meg?

A genetikai tényezők ellen nem sokat tehetsz, mégis, néhány aprósággal befolyásolhatod azt, hogy a rovarok kedvence leszel-e. A szagok mellett ugyanis a szúnyogok látás útján is keresik, kibe marhatnak bele. Színek tekintetében a sötét, főleg kék vagy piros ruha kerülendő.

A japán Tojamai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatói szerint ajánlott kerülni az alkoholt, hiszen már egy sör hatására is sok-sok etanolt bocsát ki a bőröd, amit a szúnyogok nagyon kedvelnek.

Használhatsz emellett olyan illatokat, amelyek taszítják a szúnyogokat. Jó választás a citrom és az eukaliptusz illóolajának párologtatása, a vaníliaillatú kozmetikumok használata, a boka almaecetes kenegetése, illetve az, ha az udvarban egy kevés zsályát vagy rozmaringot égetsz el. Ami a kertbe ültethető növényeket illeti, a szúnyogok a koriander, a bazsalikom és az őszirózsa mellett sem repkednek szívesen.

Ragyogó fényű, apró állatok

Nem minden rovar, csúszómászó okoz olyan sok bajt, mint a szúnyogok. Ezek a picurka lények például nemcsak ártalmatlanok, de csodaszép fénnyel ragyognak. Nézegesd meg őket képeken!

Ezt is szeretjük