Imádják a nézők a bekamerázott kis gólyákat és a rétisast: celebek lettek, milliós nézettségük van

Élőben lehetett nézni, ahogy a fiókák cseperedtek.

Madár kamerák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi természet alapvető része a kíváncsiság. Talán ezért is annyira izgalmas egy normális esetben a szemünk elől elrejtve zajló folyamatot észrevétlenül figyelemmel kísérni, például bekukkantani a madarak titkos magánéletébe.

A szárnyasokkal foglalkozó kutatók munkájában hatalmas segítséget jelentenek a kamerák. Ezek azonban az utóbbi években nemcsak a folyamatos, összetett megfigyelést tették lehetővé, de igazi szenzációvá is váltak. 

Bekamerázott fészkek

Elterjedt megfigyelési módszer, hogy a madarak fészkébe kerül kamera, így a fiókák cseperedését követhetik a tudósok. Nem csak a kutatók érdeklődnek azonban a kismadarak iránt. A fészekkamerák adása több weboldalon is élőben nézhető, így bárki láthatja, hogyan viselkednek az állatok otthon, amikor éppen senki nem zavarja őket. Egyik-másik közvetítés madárcsaládja igazi valóságshowsztárrá vált.

Secure Video Sharing

A fenti felvétel az egyik leghíresebb fészekből származik. Egy vörösvércse-pár egy budai lakás erkélyén, a virágládában vert tanyát. Ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen ezek a kisméretű ragadozók kedvelik a magas épületeket, illetve az olyan párkányokat, kiszögelléseket, ahonnan nem gurulnak le a tojások. A Madártani Egyesület önkéntesei az erkély tulajdonosának bejelentését, majd beleegyezését követően felszerelték a kamerát, és elindult a napi 24 órás stream közvetítés. A kamera egészen a fészek végleges kiürüléséig, július 30-ig követte a vércsepár életét. Napjaik eseményeit gyorsítva itt nézheted meg rövidke videókban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén népszerű madárkamerák követték a Duna-Dráva Nemzeti Parkban élő réti sasokat. Például csak ebbe a jelenleg is folyamatosan zajló közvetítésbe 1,1 millió néző csatlakozott már be. Indíts el te is, hátha sikerül megpillantanod a fészek lakóját!

Video Stream

A fekete gólyák költési időszaka már véget ért, de a Gemenci-erdő sztármadarainak is egészen jó éve volt. A családfő, Tóbiás és párja idén három kicsi gólyát neveltek fel. A kamera segítségével olyan értékes pillanatokat sikerült rögzíteni, mint a fiókák első szárnypróbálgatásai. Itt a legbátrabb kisgólya első repülését nézheted meg. Tóbiásról és családjáról több felvételt és érdekes infókat ezen az oldalon találsz.

A kamerák adásai azonban nem csak a szórakoztatást és a kutatást szolgálják. Az állatok életmódját megismerve  mindenkinek lehetősége nyílik rá, hogy jobban vigyázzon rájuk. Emellett felhívják a figyelmet számos értékes, fontos és veszélyeztetett fajra, mely értékes anyagi támogatást hoz a védelmükkel foglalkozó szervezetek számára.  

Kamerák az odúkban

A Madártani Egyesület dolgozói nemcsak odúkat tettek ki, hogy segítsék a madárkák költését, de be is kamerázták a menedékeket. A felvételeken azonban nemcsak madárfiókák, de emlősállatok is felbukkantak. Nézd meg róluk a legjobb képeket!

Cuki felvételek a Madártani Egyesület kameráitól

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük