A legszebb arborétumok és vadasparkok a Balaton környékén: nem csak kicsiknek
Itt gyorsan elszalad egy nap, ha már unjátok a strandolást.

folly arboretum cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton környékének természeti kincseit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park óvja, melynek keretein belül arról is gondoskodik, hogy ezeket az értékeket mindenki megismerhesse, amikor az arborétumokban, vadasparkokban jár.  

Ha a Balatonnál nyaralsz, és egy kicsit hűvösebbre fordul az idő, vagy éppen nincsen kedved strandra menni, akkor ezek a helyek tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy tartalmas, a család minden tagja számára izgalmas programmal töltsétek meg a napot. Abban az esetben, ha a nyaralás alatt ezek mégsem kerülnének sorra, a legtöbb helyre ősszel, sőt, akár télen is érdemes visszatérni.

A Folly Arborétum

Badacsonyörsön a Folly Arborétum és Borászat vár látnivalók széles skálájával. Először is érdemes a dendrológiai kertet felkeresni, ahol cédrusok, ciprusok, fenyők és más különleges fafajták gyűjteményét találod. Ezek nemcsak megnyugtató illatukkal és a zöld számtalan árnyalatában pompázó levelükkel bűvölik el a látogatókat egész évben, de olyan érdekességek is akadnak köztük, mint a tarka színű vagy akár ötkilós tobozzal rendelkező fajok. A gyűjteményben mintegy négyszáz fenyőféle és kétszáz lombos fa és cserje él, melyek között kitáblázott tanösvények kanyarognak, de szakvezetés is kérhető.

folly arboretum1

Az arborétum egy magasabb pontján egy fenyőtoboz alakú, gyönyörű szép kilátóból a magasból lenézve is megcsodálhatod a környező tájat, de a kilátás szinte mindenhonnan pompás.  A borászat többnyire bazaltos vagy homokköves lejtőkön termelt nedűit szintén megkóstolhatod, hazaviheted vagy élvezheted a páratlan panorámával rendelkező teraszon.

folly

Az arborétum boltjában emellett helyi készítésű natúr kozmetikumokat, szörpöket, szőlőmagos termékeket és még sok mást is vásárolhatsz. A faiskolában különleges növényekkel gazdagíthatod a kertedet. A kínálatban akad budai zöld, olaszrizling, szürkebarát, Muscat Ottonel, kéknyelű és rajnai rizling is.

Az Afrika Múzeum

Az Afrika Múzeum Balatonedericsen - ahogy azt a neve is sejteti - egy egész kontinens gazdag kultúrájából és természeti kincseiből szeretne egy csöppnyit megmutatni. A múzeum gyűjteményét a 20. században élt vadászmester, dr. Nagy Endre alapozta meg, akinek trófeái, relikviái számos gyűjtőút során halmozódtak fel.

afrika muzeum

A különlegességek között akad egy sor afrikai egzotikus állat, kicsit odébb hitelesen felépített maszáj kunyhók állnak, sőt, a vadász személyes holmijai is kiállításra kerülnek. A múzeum megtekinthető szakvezetéssel is, míg a kicsiket pónilovaglás és más programok várják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Koloska-völgyi Vadaspark

Balatonfüreden a Koloska csárda közelében fekszik a körülbelül két hektár területű Koloska-völgyi Vadaspark, mely ingyenesen látogatható. A terület nemcsak sétákra kiválóan alkalmas, de remek lehetőséget kínál a magyar erdők állatvilágával való megismerkedésre.

koloska volgyi vadaspark

A Koloska-völgyben nyolc állatfajtára érdemes különösen figyelni. Ezek a muflon, a dámszarvas, a gímszarvas, az őz, a fogoly, a fürj, a tőkésréce és a fácán. A megfigyeléshez magasles és hosszú sétálóutak állnak az érdeklődők rendelkezésére padokkal és egy mesés kis patakvölggyel.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Valamivel odébb, a Kis-Balaton mellett található a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, mely többek között Magyarország legnagyobb, mintegy 250 egyedből álló bivalycsordájának az otthona. A rezervátum elsődleges célja az állatok értékes génállományának megőrzése és az őshonos fajok bemutatása. 

kapolnapusztai bivalyrezervatum

A Zalakomár és Balatonmagyaród között található rezervátum területén a szakvezetések, ösvények és kilátóhelyek mellett lovas kocsizás, piknikezési lehetőség is vár, sőt, akár bivalyhúsból készült ételeket is kóstolhatsz, vagy gyönyörű, kézműves termékekre is szert tehetsz.

A nemzeti park csodái

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy páratlan gazdagságú területet foglal össze, melynek csodái közül tízet most megmutatunk.

Még több hasonló a közelben

A Balaton környékén vagy még autóval megközelíthető távolságban ezen kívül is akad néhány olyan program, amit nagyon fogsz élvezni, ha szereted a természetet és az állatokat. Ezeket a helyeket térképen is bejelöltük.

A Kis-Balatonnál, a Fenyvespusztai Állatsimogatóban bivalyok, kis kecskék, lovak, pónik, szamarak és más háziállatok várnak. Kámon a Jeli Arborétum növénygyűjteményét főleg a rododendronvirágzás alatt érdemes felkeresni. Kicsit közelebb van a Salföldi Természetvédelmi Major, mely nemcsak az őshonos növény- és állatfajtákat, de a néprajzi értékeket és a Káli-medence kincseit is bemutatja, sőt, innen a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely és a pálos kolostorrom is jól megközelíthető. A Zirci Arborétum és a Zirci Ciszterci Apátság kertje öt kontinens növényeinek otthona. Ha viszont nagyobb állatkertet keresel, akkor ilyet legközelebb Veszprémben találsz, ahol a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark dinókiállítással és rengeteg egzotikus állattal vár.

A képek forrása: indafoto.hu / panelrambo, boszildi, Szöszi77, etimi, coyote76, Szabalaca67Sl31pn1r.

Ezt is szeretjük