Csúnya, de nagyon jó a Balatonnak - Egyre több a kecskerák
Ha vízparton jársz, ne bántsd őket.

rakok2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákok igen fontos ökológiai szerepet töltenek be a Balatonban, ezért örömteli a szakemberek számára, hogy a tóban populációjuk folyamatosan növekszik, írta a 444.hu.

A kecskerákokkal főként a déli partnál lehet egyre többet találkozni. Elmondjuk, mire figyelj oda, ha rákot találsz!

Kecskerákok a Balatonban

Dr. Kiszely Pál, rákok kutatásával foglalkozó biológus a hajózás.hu számára nyilatkozott a különleges állatokról. Az interjúból kiderült, hogy a rákok szaporodása a vízminőség szempontjából fontos, hiszen a mindenevő tízlábúak tisztítják a vizet azáltal, hogy elfogyasztják a lehulló leveleket, elpusztult növényeket és állati maradványokat.

Partra sodródott kecskerákok Fonyódnál egy vihar után.
Partra sodródott kecskerákok Fonyódnál egy vihar után.

A hasznos kis állatok az emberre teljes mértékig ártalmatlanok, így nem kell megijedni, ha valaki találkozik eggyel. Elpusztításuk szigorúan tilos, ugyanis Magyarországon minden rák védett. A Balatonban előforduló kecskerákok és rokonaik, a folyami rákok 50 ezer forintos eszmei értékkel bírnak.

A balatoni rákok száma a rákpestisnek nevezett betegség és az angolnák betelepítése miatt csappant meg drámaian. Noha a világháborúk előtt még jelentős volt a rákászat, az 1962 és 1991 között a tóba engedett 83 millió angolnaivadéknak köszönhetően a rákok csaknem eltűntek a vízből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rákok kicsinyeit szinte minden hal szívesen megeszi. A karcsú angolnák azonban képesek bebújni a kövek közé is, ahol könnyű prédát jelentenek számukra a fiatal kecskerákok. Az angolnák jó része azonban néhány éve tisztázatlan körülmények között elpusztult.

Dr. Kiszely Pál szerint így van rá remény, hogy a rákok hamarosan ismét elszaporodjanak, ezért könnyen lehet, hogy a strandolók is többször fognak találkozni velük.

A természet csodái a Balatonnál

Ezekben az arborétumokban és vadasparkokban megismerkedhetsz sok-sok érdekes állattal, növénnyel és természeti képződménnyel. Mutatjuk, hol találod őket a Balaton körül!

A képek forrása: hajozas.hu / Babodi Gergő

Ezt is szeretjük