Így nyaralt Kádár János Balatonaligán: alig volt 80 négyzetméteres az elrejtett üdülőház

A pártüdülők többsége mára rémesen lepusztult állapotban van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balatont nem csupán a munkásosztály imádta, az egykori MSZMP pártelitje egész üdülőövezeteket kisajátított a part mentén. Ilyen volt a jelenleg Balatonvilágoshoz tartozó aligai pártüdülő is. Már az 1940-es években rabul ejtette a környék szelleme Rákosi Mátyást, majd a párt csakhamar ki is sajátította a területet, áttelepítve lakóit más ingatlanokba.

A legendás aligai üdülőövezetet azután körbekerítették, a környéket sűrűn beültették fával, hogy még véletlenül se lássanak be a jogosulatlanok, sőt, fegyveres őrökkel figyeltették a bejáratokat és a vizet.

Aliga I és Aliga II

Nem volt viszont egységes a párttagok elhelyezése az övezeten belül: míg az Aliga I-ben a kisebb tekintélyű pártbizottsági tagok, a volt miniszterek, illetve a középvezetők is szabadon nyaralhattak a hatalmi hierarchia szerint elhelyezett nyaralókban, addig az egész évben nyitva tartó Aliga II-ben csak a legmagasabb rangú vezetők kaptak helyet, így Rákosi, Gerő Ernő és természetesen később Kádár János.

Az aligai partszakasz Kádár János szigetével

Átjárásra nem volt lehetőség, ugyanis az Aliga II-t szintén egy őrzött drótkerítés választotta el az Aliga I területtől. Az üdülőben olykor természetesen voltak kiváltságos vendégek, akiknek nem kellett távozniuk a mandátumuk lejártával, így például Biszku Béla és Aczél György, de egyszer Hofi Géza is kapott meghívást.

Kádár színes tévéje

Kádár János is rengeteg időt töltött a Balaton-parton, ahol a visszaemlékezések szerint nem szeretett a munkával foglalkozni. Felesleges luxusnak tartotta a Bauhaus stílusban épült, egyébként meglepően szerény nyaralóját, a IV. számú villát, aminek felszereltsége tényleg maradéktalan volt: színes tévét, sőt, légkondit is kapott.

Kádár János villája

Kádár nem szerette, ha pihenése alatt telefonokkal zaklatják, vagy hízelegni akarnak neki, bár szép számmal akadt olyan elvtárs, aki szíves örömest kapható volt egy sakkmeccsre. Kádár azonban nem rajongott különösebben a társaságért, sokkal jobban szeretett például horgászni, a hobbijához pedig saját szigetet is építtetett, ami máig ott áll az aligai strandon.

Képeken a zánkai úttörőtábor

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az aligai üdülőövezet egy része mára elhagyatott állapotban áll, csak néhány eleme került magánkézbe, azokat viszont korhű módon újították fel, megőrizve egy csipetnyi szocializmust az utókornak. Míg a Kádár-villa romokban hever, és életveszélyesnek nyilvánították, addig a Fidel Castro által látogatott Castro-villában ma szórakozóhely működik, több villa pedig üdülőként is kiadó a nosztalgiázni vágyók számára.

(A képek forrása: Panoramio/Zajza.)

Ezt is szeretjük