A Kis-Balaton legszebb látnivalói és vadregényes tájai: páratlanul gazdag vidék

Nem elég rá egyetlen nap, hogy az összes csodát bejárd.

Kis-Balaton látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kis-Balaton nemcsak nevében rokona nagy testvérének, hiszen nagyjából két évszázaddal ezelőttig a tavak egyetlen nagy vízfelületből álló egységet képeztek. A vidék azonban sokat változott azóta. 

Míg a Balaton hatalmas, tiszta vize körül strandokkal teli üdülővidék alakult ki, addig a Kis-Balaton, a Zala-torkolatának hordalékos, mocsaras vidéke egyre vadregényesebb lett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne bővelkedne izgalmas látnivalókban a természet rajongói számára.

A Kis-Balaton természeti csodái

A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet 1986 óta óvja a területet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként. A vidék javát fokozottan védett élőhelyként tartják számon, míg magát a Kis-Balatont csak több, a tájat nagymértékben átalakító beavatkozással sikerült megmenteni. Ennek köszönhetően azonban páratlan értékű madárparadicsom alakult itt ki, mely a vadvizeket és a vízimadarakat is egyaránt védi.

A nemzetközi jelentőségű vadvíz óvásához azonban az is hozzátartozik, hogy a turisták mozgását korlátozzák a környéken, így a Kis-Balaton vagy kijelölt helyeken, vagy a nemzeti park dolgozóinak kíséretében, szervezett csoportokban látogatható. A kötelezően vezetővel kísért programok azonban tényleg szuperek, lehetőséget adnak például a lessátrakból való természetfotózásra, csónaktúrákra és madárfigyelő sétákra is, de felmászhatsz az Ingói-berek kilátójához is, ahol megnézheted a megannyi madár életét. A szakvezetésről itt tájékozódhatsz.

fahid

A Kis-Balaton legnépszerűbb, szabadon látogatható célpontja a Kányavári-sziget, melyre ingyenes a belépés. A sziget autóval megközelíthető egészen egy közeli fizetős parkolóig, ahonnan azonban a hely védjegyévé vált, jellegzetes fahídon áthaladva, gyalogosan lehet csak tovább menni. A Kányavári-szigeten megismerkedhetsz a hely jellegzetes madárvilágával, melyen a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása vezet végig. A szigeten nagyon könnyű egy egész napot eltölteni, hiszen játszótér, szalonnasütő, pihenőhelyek és kilátók is akadnak, sőt, ha valaki szeretne, jeggyel horgászhat is. 

dias sziget halasztanya

Fekete István kedvenc helye

Ennél is vadregényesebb képet mutat a Diás-sziget, ahova már vezető szükséges. Itt alakította ki a nemzeti park a Fekete István-emlékhelyet, ugyanis az író legkedvesebb környéke ez, mely a híres Tüskevár című regényt is ihlette. Az egyik legnépszerűbb látványosság a Matula-kunyhó, ám ugyanitt láthatod például a Kócsag tanösvényt és a vejszés halászat működését is.

Kulturális látnivalók a Kis-Balatonnál

A Kis-Balaton mellett Zalavárról indul a Kis-Balaton-kerékpártúra, melyen több - köztük a vörsi - kilátó érintésével egészen Kápolnásnyékig vezet az út. A zalavári Kis-Balaton Ház lehetőséget biztosít, hogy alaposan elmerülj a környék történetében. A ház közelében Szent István-kori alapokra épült emlékkápolna áll, egy bazilika romjait is és a Makovecz Imre tervezte szimbolikus épületet is megcsodálhatod.

kis balaton haz

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító állat génállományát őrzi, sőt, az ország legnagyobb bivalycsordájának is otthont ad. Nemcsak bivalytörténeti bemutató és állatsimogató foglaltatik azonban a jegyben: itt is mesélő sétautak és pihenőhelyek gondoskodnak arról, hogy legalább egy napon keresztül jól szórakozzon az egész család.  

Ugyan nem tartozik a Kis-Balaton közvetlen környékéhez, Fenékpusztán a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház is számos ismeretterjesztő anyaggal, videókkal, kiállításokkal várja mindazokat, akik érdeklődnek a Kis-Balaton csodálatos világa iránt. Innen indul a szakvezetések egy része is.

kis balaton a levegobol

A Kis-Balatont a levegőből is megcsodálhatod, ugyanis a hévízi sportrepülőtér pilótái rendszeresen vezetnek túrákat a természetvédelmi terület felett.

Egy másik tó, ahol gyönyörűek a túrák

A Fertő-tó partjának egyes szakasz modern városokat, strandokat, fürdőket találsz, másutt hasonlóan szép érintetlen nádas fogad, mint a Kis-Balaton körül. Nézd meg, mit érdemes bejárni közvetlenül az osztrák és a magyar parton!

A Fertő-tó osztrák és magyar oldala

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / boszildi, Krisztián Horváth, Sziporka, sztyupi, Guildenlenny, Ancsapancsa

Ezt is szeretjük