Utazás kutyával és más állatokkal külföldre: minden, amit tudnod kell, mielőtt elindulsz

Az útlevéligényléstől a beutazás feltételéig.

utazo kutya

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kedvtelésből tartott állatok - kutyák, macskák, görények - országok közötti szállítására nagyon szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak még akkor is, ha ez nem kereskedelmi céllal történik. Éppen ezért, ha kedvenceddel szeretnél nyaralni menni, akkor néhány előkészületet meg kell tenned.

Nem csak az érvényes útlevél az egyetlen, amire ilyenkor figyelni kell, ám ez is kétségtelenül nagyon fontos. Összefoglaljuk röviden, hogy mik pontosan a teendők.

A kisállatútlevél

Állatok számára az útlevelet nem önkormányzati irodákban, hanem minden olyan állatorvosnál lehet kapni, aki jogosult a veszettség elleni oltás beadására. A legtöbb esetben az útlevelet percekbe telik csak kiállítani, ez alól viszont kivételt képeznek az olyan helyzetek, amikor valamilyen speciális vizsgálatot is kell végeznie az állatorvosnak. Ilyenkor ugyanis csakis az eredmények megérkezését követően készülhet el az útlevél. Az okmányt kizárólag személyesen, a rendelőben lehet megkapni.

Az útlevél elkészítésével együtt az állat adatai egy központi rendszerben rögzítésre kerülnek. Ezt a regisztrációs díjat és a kiállítás költségeit meg kell fizetni. Az útlevél ára éppen ezért minimum 3600 forint plusz áfa, ám az állatorvos akár ettől eltérő, magasabb összeget is meghatározhat. További költség lehet ilyenkor, hogy ha még nincsen azonosítója kedvencednek. Ekkor körülbelül további 10-15 ezer forintot számolj a mikrochip beültetésére is. Fontos, hogy az általánosan elfogadott 11784 ISO vagy 11785 ISO szabvány szerinti mikrochipet válassz. Ne aggódj, a művelet nem jár jelentős fájdalommal az állat számára!

repulojegyes kutya

Az útlevélbe bekerülnek a te személyes adataid, a mikrochip azonosítója, valamint a veszettség elleni oltás és más elvégzett kezelések dátumai. Nagyon fontos, hogy az útlevelet minden alkalommal vidd magaddal, amikor az állat új veszettség elleni injekciót kap, mert ennek hiányába az okmány érvényességét veszíti. Az állat élete első védőoltását követően az útlevél és a védettség a 21. naptól kezdve érvényesek.

Az állatok útlevelét ritkán ellenőrzik az EU-n belül, ám a schengeni határokat elhagyva - például Svájcban - szinte biztosan számítani kell az ellenőrzésre, ugyanúgy, mint repülőutak esetében is. Az elveszett útlevelet az EU tagállamain belül minden olyan állatorvos pótolhatja, aki jogosult a veszettség elleni oltás beadására, külföldön azonban ez jóval drágább.

Útlevelet bármilyen korú, veszettség ellen oltott állat kaphat. A három hónapnál fiatalabb, még be nem oltott kölyköket a legtöbb EU-s ország beengedi, más országok azonban nem. A részletes EU-s listát itt találod.

A közeli országok közül az Egyesült Királyság, Svédország és Írország írnak elő vérvizsgálatot, illetve további kezeléseket és teszteket. Az EU-n kívül nem kell állatútlevél, kiviteli engedély azonban szükséges. Az egyes országok aktuális elvárásairól a követségek vagy az utazást szervező repülőtársaságok adhatnak tájékoztatást, illetve ezen oldalon találhatsz számos hasznos információt. Fontos azonban, hogy mindig érdeklődj üzenetben is, mert a jogszabályok változhatnak! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Egyéb tudnivalók

Érdemes a szállást már azelőtt lefoglalni, hogy útnak indulnál, ugyanis egyáltalán nem garantált, hogy találsz majd a környéken állatbarát helyet. Ilyenkor ne lepődj meg, ha a szállodák, hotelek csakis szobatiszta állatokat fogadnak, illetve egy szerény felárat számláznak, ugyanis az olyan szobák rendben tartása, ahol állatokat is vendégül látnak, egy kicsivel több munkát igényel.

Ugyanígy a repülőn is felárat kell fizetni, ha a kutyáddal szeretnél utazni, sőt, akkor is, ha hordozóban, a csomagok közt szállítják. Ilyenkor mindig tegyél be számára egy párnát, és a leszállást követően minél előbb vedd magadhoz és vidd el sétálni.

Ha autóval utaztok, akkor indulás előtt három órával már ne etesd az állatot, vidd el egy hosszabb sétára, útközben pedig rendszeresen kínáld vízzel. Sose hagyd magára a melegben az autóban, és mindig tegyél rá pórázt, sőt, éjszaka láthatósági mellényt is, amikor kiszálltok. 

A legtöbb külföldi közlekedési eszközre csak pórázzal és szájkosárral vagy megfelelő szállító eszközzel szállhattok fel, és jegyet is kötelező váltani. A pontos szabályokról tájékozódj mindig előre!

A strandoknál figyelj oda, hogy nem minden helyen szabad a kutyákkal fürdeni, sőt, nagyon sok helyre még pórázon sem mehetnek be a kedvencek. Fürdésnél azonban ne felejts el kedvencednek is külön törölközőt vinni, valamint levenni a bolhanyakörvet, mielőtt pancsolni mentek.

A csomagba érdemes betenni az állat saját tálkáját, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert előre csomagolni, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ezek külföldön is rendelkezésre állnak majd.

Kutyás strandok

A legtöbb fürdőhelyen bírság jár, ha a kutyáddal együtt mész a vízbe. Ezeken a magyar partokon azonban semmi nem tiltja az ebek strandolását.

Ezt is szeretjük