Amikor jogtalanul bírságol meg az ellenőr: legyél felkészült, ha veled is ez történik!
Igencsak problémás helyzetbe került egyik olvasónk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A MÁV üzletszabályzatának ismerete számos problémás szituációban jelenthet megoldást, így nem árt tisztában lenni néhány alapvető pontjával.

Míg azonban általában az utasok nem rendelkeznek kellő információval, előfordulhat, hogy a vonatokon dolgozók sem kezelnek megfelelően egy helyzetet, legalábbis egyik olvasónk levélben jelzett tapasztalatai szerint.

Nem volt senki a jegypénztárban

Az említett utas körülbelül 15 perccel a vonat indulása előtt érkezett meg az állomásra. Menetjegyet szeretett volna venni, azonban senki nem volt a pénztárban, annak ellenére sem, hogy elvileg nyitva kellett volna tartania, és kiírást sem látott arra vonatkozóan, hogy a jegykiadás szünetelne.

Egy darabig várt, mivel azonban a vonatot nem akarta lekésni, a peronnál jelezte a problémát egy vasúti dolgozónak - vélhetően jegyellenőr volt -, aki azt a tájékoztatást adta az utasnak, hogy ebben az esetben a menetjegyet a vonaton is megveheti.

A vonatra való felszállást követően, az első menetjegykezelés során jelezte is a problémát a kalauznak - egy másik jegyellenőr volt a vonaton, nem az, aki a tanácsot adta a peronnál -, aki viszont pótdíjat akart felszámolni. Elmondása alapján, mivel az adott állomáson hivatalosan működik menetjegykiadás, a jegy nem vásárolható meg a vonaton. A jegyellenőr végül eltekintett a pótdíj felszámításától, azonban fontos tudni, hogy ezt nem csupán emberségből kellett volna megtennie, de az üzletszabályzat előírása alapján is.

Amikor a vonaton is meg lehet venni a jegyet

Az üzletszabályzatban foglaltak szerint az utas az első jegyvizsgálatkor a vonaton is megveheti a menetjegyet pótdíj megfizetése nélkül, ha a felszállási állomáson nincs menetjegykiadás, vagy épp szünetel. Bár ez esetben utóbbira vonatkozóan nem adtak hivatalos jelzést, az üzletszabályzat azt is előírja, hogy szintén pótdíj nélkül vásárolható menetjegy a vonaton, amennyiben az utas ilyen jellegű információt kap hirdetmény vagy a hangosbemondó által, nem utolsósorban pedig a vasúti társaság alkalmazottjától. Ebben az esetben ez utóbbi történt.

Szintén vehet menetjegyet a vonaton az az utas, aki csökkent mozgásképességű, illetve fogyatékkal élő, és kísérő nélkül utazik, illetve az is, aki a GYSEV és a MÁV-START csatlakozó forgalmában utazik, az érkezés és a továbbutazás között pedig 30 percnél rövidebb idő áll rendelkezésére a menetjegy megvásárlására. További információt ide kattintva, az üzletszabályzatban találsz.

Ezt is szeretjük