Amikor jegy nélkül is védett vagy: 5 eset, amikor nem szállíthat le az ellenőr
Léteznek ilyen esetek, de nem szabad visszaélni velük!

vonat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan eset létezik, amikor a vonaton a jegyellenőr egy utastól megtagadhatja a személyszállítást, illetve, amikor abból kizárhatja, vagyis leszállíthatja a vonatról.

Ilyen például, ha az utas botrányosan viselkedik, magatartásával a többi utast zavarja, veszélyezteti a közlekedés biztonságát, az utastársak testi épségét és egészségét, valamint a vasúti kocsi és berendezései épségét. De ide tartozik az is, ha a vasúti kocsiba kézipoggyászként be nem vihető tárgyat visz.

Problémák a menetjeggyel

Az egyik legjellemzőbb ok azonban, amiért előbbieket szintén megteheti az ellenőr, az, ha az utas a menetdíj, a menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetését megtagadja. Az utast ennek következtében bármely olyan vasútállomáson vagy megállóhelyen kizárhatják az utazásból, ahol a vonat közlekedésének időszakában szolgálat van.

Ilyenkor a vasúti társaságot abban az esetben is megilleti a már megtett útra járó menetdíj és pótdíj, ha az utast az utazásból kizárta, az utas pedig nem követelheti vissza a kifizetett menetdíjat vagy egyéb díjat.

Amikor nem szállíthatják le az utast

Vannak azonban esetek, amikor semmiképp nem szállíthatják le a vonatról az utast. A MÁV üzletszabályzata szerint a vasúti társaság a menetdíj, menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetésének megtagadása esetén sem szállítja le a vonatról az egyedül utazó, 18 évesnél fiatalabb gyermeket, a tízévesnél fiatalabb gyermeket és a kísérőjét, a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyt és kísérőjét, a terhes nőt, illetve az olyan személyt - és a vele együtt utazó egy személyt -, akinek állapota vagy betegsége miatt az utazásból kizárása életét, testi épségét veszélyeztetné.

Persze mindezzel nem szeretnénk bátorítani senkit, és nem is tanácsos visszaélni a szabály ezen részével, kellemetlen helyzetbe és problémás szituációba azonban sokszor akaratán kívül is kerülhet az ember - például egy tévesen kiadott jegy esetében -, ilyenkor pedig nem árt tudni, melyek azok a tényezők, amelyekre a vasúttársaság is tekintettel van.

Elsődleges azonban, hogy indulás előtt ellenőrizd, nálad vannak-e az utazáshoz szükséges iratok, legyen szó a menetjegyről vagy a kedvezményre jogosító igazolványról, emellett a pénztárnál is nézd meg, minden rendben van-e a jegyeddel. Ha nem vagy tisztában a neked járó kedvezményekkel vagy épp a kiegészítő jegyek szükségességével, kérdezz rá mindenre, ami utazásodat érintheti. A részletekről bővebben a MÁV üzletszabályzatában olvashatsz, kattints ide!

Ezt is szeretjük