Ilyen sorrendben lehet csak felszállni a buszra: és a vonaton is van hasonló szabály!
Néhány dolgot nem árt tudni az ülőhelyekről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról már korábban is írtunk, egy hatályos kormányrendelet szerint korántsem mindegy, hogy az utasok milyen sorrendben szállnak fel a buszokra, emellett pedig, bár sokan nem is gondolnák, a vonatokon is be kell tartani bizonyos szabályokat.

Pontosított szabályozás a buszokon

Míg a helyi buszokon az érkezés sorrendje a mérvadó, az országos távolsági járatokon ez csak az azonos elbírálás alá eső utasokra igaz. Más esetekben elsőként azok szállhatnak fel, akik előre megváltott jeggyel és helyjeggyel rendelkeznek, utánuk kell felengedni azokat, akik nagyobb távolságra utaznak, majd a fogyatékkal élők, a kismamák, a kisgyermekesek, végül pedig a bérlettel rendelkezők foglalhatnak helyet a buszon.

A regionális buszokon némileg eltérő a szabály: itt is elsőként foglalhatnak helyet az előre megváltott jeggyel rendelkezők, ugyanakkor az elsők közé kerültek a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkező utasok, kissé hátrébb azonban a fogyatékkal élők, a csökkent mozgásképességűek és a kisgyermekesek.

Nem véletlen, hogy sokan igazságtalannak és értelmetlennek tartják a szabályt, az alapvető udvariassági normák szerint ugyanis nehezen engedhető meg, hogy egy kismama vagy éppen egy fogyatékkal élő bármilyen mértékben is háttérbe szoruljon.

A kormány is reagált a kifogásokra, korábban közleményben fejtették ki, hogy a pontosított szabályozás kizárólag rendkívüli esetekben lép életbe. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Erre kell figyelni a vonatokon!

A külön osztályok megléte, valami a helyjegyvásárlás a vonatokon némiképp megkönnyíti a helyzetet, a MÁV üzletszabályzatában is található azonban néhány fontos, de kevésbé ismert részlet, amely az ülőhelyekre vonatkozik.

A vasúti társaság külön, képszimbólummal megjelölt ülőhelyeket tart fenn a terhes anyáknak, illetve a kisgyermekkel utazóknak - utóbbit tíz éven aluli gyermek veheti igénybe egy kísérővel -, és bár ezeket az ülőhelyeket más utas is elfoglalhatja, ha jelentkezik rá a jogosult utas, az ülőhelyet felszólítás nélkül át kell adni.

Mindemellett fontos szabály - bár ezt gyakorta nem tartják be az utasok -, hogy minden utas csak annyi ülőhelyet foglalhat el, ahány érvényes menetjegyet fel tud mutatni. Ha figyelmeztetés ellenére is többet foglal le ennél - például táskájával, csomagjával -, pótdíjat számolnak fel neki, emellett az elfoglalt ülőhelyek felszabadítására kötelezik.

A vasúti társaság mindemellett arra kötelezi munkatársait, hogy tegyenek meg mindent az egyenlő bánásmód érdekében, illetve azért, hogy zavartalanul utazhassanak a kisgyermekesek és terhes nők mellett a fogyatékkal élők és mozgássérültek, illetve az idősek is. Ennek jegyében képjellel megjelölt ülőhelyet tartanak fenn a kerekesszékkel közlekedők és más rászorultak számára.

A fogyatékkal élő és az utazás időpontjában fennálló csökkent mozgásképességű utas mindemellett másodosztályú jeggyel is elfoglalhatja az első osztályú kocsi üres ülőhelyét, amennyiben a menetjegyében megfelelő szakaszban tömeges utasforgalom miatt vagy egyéb okból - például, ha fekvőgipszet visel, vagy az ülőhely mérete nem megfelelő - nem tud biztonságosan helyet foglalni.

A vasúti társaság menetrendben hirdeti meg azokat a vonatokat, melyekre helyfoglalás kérhető. A nem kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok lefoglalt ülőhelyeit a vasúti társaság lehetőség szerint helyfoglalási szelvénnyel jelöli meg. Ha valaki a nem kötelező helybiztosítással közlekedő vonaton az ülőhelyet érvényes helyjegy nélkül foglalja el, azt az adott helyre érvényes helyjeggyel rendelkező utas részére az első felszólításra köteles átadni, akkor is, ha az ülőhely nem volt külön megjelölve. További információkat ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük